Протестиращите призоваха за отмяна на ваксинационните пропуски, които са задължителни

...
Протестиращите призоваха за отмяна на ваксинационните пропуски, които са задължителни
Коментари Харесай

Полицията в Париж задържа над 80 участници в „конвоя на свободата“

Протестиращите приканиха за анулация на имунизационните пропуски, които са наложителни в страната за достъп до доста публични места
Полицията в Париж е арестувала над 80 участници във вчерашния митинг срещу имунизацията против COVID-19, съобщи ТАСС, като се базира на локалните управляващи.

Проявата беше наречена „ Конвой на свободата “ и е въодушевена от митингите на водачи на камиони в Канада.

Във Франция на 24 януари беше въведен имунизационен пропуск, който е наложителен за посещаване на редица публични места. Документът се издава след привършване на цялостния курс на имунизация (инжектиране с две дози от позволени за приложимост в Европейски Съюз ваксини и трета подсилваща доза). Към 10 февруари 53 милиона души в страната са имунизирани с две дози, а над 37 милиона французи са получили и бустерна доза.

Според данните на полицията от тази заран в ареста са останали 81 от протестиращите, а през вчерашния ден са били арестувани общо 97 души. Освен това органите на реда са наложили и 513 санкции за нарушение на публичния ред.

В митингите против ограничаващите ограничения, които се организираха през вчерашния ден по улиците в цяла Франция, са взели присъединяване общо 32 000 души, като единствено в Париж броят на протестиращите е над 7 500.

Всички те приканиха за анулация на имунизационните пропуски, които са наложителни в страната за достъп до кафенетата и музеите, както и за пътувания на дълги дистанции.

В петък няколко конвоя от разнообразни френски райони се насочиха към Париж, с цел да вземат присъединяване в митинга.

Префектурата на парижката полиция издаде заповед, с която забрани сходни акции от 11 до 14 февруари и заплаши нарушителите с огромни санкции и затвор, в случай че решат да блокират пътища във френската столица. В петък вечерта полицията заяви, че Административният съд в Париж е отхвърлил тъжба, подадена против решението на префектурата, и е удостоверил възбраната за осъществяване на митинги през уикенда.

Полицията съумя да спре стотици транспортни средства, които се опитваха да влязат в Париж и да се причислят към митинга против наредбите на Франция за ковид, осведоми BBC.

Въпреки тези старания някои транспортни средства съумяха да стигнат до Триумфалната арка в града, което наложи потреблението на сълзотворен газ от страна на полицията против стачкуващите на близкия бул. Шанз-Елизе.

Видео, оповестено онлайн от публицист и споделено от полицията, демонстрира по какъв начин чиновници стопират опашки от транспортни средства на околовръстния път на града. Служителите на реда, ситуирани покрай Триумфалната арка бяха видяни да отклонява кемпери и други транспортни средства надалеч от региона.

Част от съперниците на коронавирус ограниченията във Франция възнамеряват да се насочат към Брюксел, където се намират доста от институциите на Европейския съюз, за нова доза протестни дейности в понеделник.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР