Протестиращите миньори от държавните мини Марица изток“, чийто синдикални ръководители

...
Протестиращите миньори от държавните мини Марица изток“, чийто синдикални ръководители
Коментари Харесай

Денков и компания треперят! Протестиращи вдигнаха палатково градче на АМ Тракия, няма мърдане

Протестиращите миньори от държавните мини „ Марица изток “, чийто синдикални ръководители не подписаха в Народното събрание съглашението от вторник, не престават с блокадата на автомагистрала „ Тракия “ край Стара Загора и на пътя за Димитровград. Днес, четвъртък, бе нейният седми ден.
Явно протестиращите, които оповестиха, че митингът им към този момент е неопределен, се готвят да останат дълго на разклона за Стара Загора на километър 208 от автомагистралата. На мястото към този момент изникна цяло палатково градче, в което палатките са оборудвани главно с маси и столове, предава 24 часа.
Хората се грижат и за чистотата на региона, като постоянно метат и събират боклука в чували, които се извозват с 3,5-тонно камионче. Техни сътрудници им носят храна и вода. Полицията спомага на митинга, като не стопира протестиращите и пренасочва придвижването на колите по околни пътища. Тя обаче следи деликатно за това за пътуващите през региона постоянно да има различни, въпреки и по-неудобни от автомагистралата пътища, както и да не се явят провокатори измежду протестиращите.
Основното тяхно искане към този момент е точките от съглашението сред властта и енергетиците от вторник да залегнат в териториалните проекти за обективен преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил, като документите бъдат изтеглени от Брюксел и допълнени.
За да стачкуват, множеството от миньорите излизат в отпуск. Въпреки това в сряда изпълнителният шеф на мините Илза Чинкова, която пристигна на място и несполучливо се опита да убеди подчинените си да се приберат по домовете си, призна, че графиците за рандеман на въглища се извършват, като рудниците обезпечават постоянно декларираните от топлоцентралите количества и дори съумяват за заделят въглища за запаса.
Засега остава и блокадата на Прохода на републиката и на подбалканския път Бургас – София край град Гурково. Тя е по-рехава. Там са енергетици от държавната Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, чийто синдикални водачи във вторник подписаха в Народното събрание съглашението. Хората споделят, че са на прохода по-скоро в символ на поддръжка и взаимност с протестиращите на „ Тракия “ миньори.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР