Протестиращите миньори и заети в енергийния сектор се разделиха в

...
Протестиращите миньори и заети в енергийния сектор се разделиха в
Коментари Харесай

Протестът на енергетиците се раздели – вдигнаха блокадите на „Струма“, но на „Тракия“ остават

Протестиращите миньори и заети в енергийния бранш се разделиха в позициите си, откакто Народното събрание през днешния ден гласоподава съглашението със седемте точки, което беше контрактувано през вчерашния ден сред тях и представителите на властта.
Свързани

С възгласи „ победа “, протестиращите от региона на Югозападна България оповестиха, че са задоволени от постигнатото съглашение. Те подвигнаха блокадата по автомагистрала „ Струма “, откакто бяха попречили трафика по нея от 2 октомври насам, когато недоволните миньори и енергетици съумяха да пробият полицейската обсада край пътен възел „ Бинека “ и излязоха на аутобана. Предишните дни придвижването по автомагистралата също беше затруднявано на стадии, поради митинги на заети в сектора.

„ Това, което се случи тук през последните 6-7 дни, даде резултат. Надяваме се всеки от тези, които се борехме през тези дни, да сме съдействали за развиването на целия район - Перник, Дупница и Бобов дол. Картата на енергетика, съществувала до в този момент, ще съществува и в бъдеще “, съобщи водачът на КТ Подкрепа в Топлоелектрическа централа Бобов дол Ивайло Димитров.

Той благодари на политиците, дали своят вот съглашението сред държавното управление и синдикатите, които дали „ късмет тези региони да не се обезличават, да няма безработица, а висок витален стандарт “.

„ Може да се върнете умерено по работните си места и да продължите с гаранция за работа “, сподели водачът на КТ Подкрепа в Дупница Йорданка Германова.

Блокадите в Старозагорско обаче не престават. Протестиращите в района не са удовлетворени от реализирано съглашение, като на този стадий са прекъснати диалозите сред тях и представители на властта, заяви президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов.

Остават затворени автомагистрала „ Тракия “ при Стара Загора, както и Проходът на Републиката.

Лидерът на КНСБ в мини „ Марица Изток “ Георги Господинов съобщи, че ще разиска постигнатите договорености с протестиращите си сътрудници и едвам по-късно ще бъде взето решение за анулация или продължение на блокадата.

КНСБ упрекна политиците в операция на митинга

В своя позиция конфедерацията твърди, че е въвлечена в партийни борби преди локалния избор в края на този месец. „ Употребата за политически цели на организациите на самостоятелните представители на служащите в България е неприемлива. Още по-недопустимо е потреблението за политически ползи на справедливия яд на хилядите миньори и енергетици “, показват от КНСБ в публикуваната от пресцентъра на синдиката позиция.

Протестът, съгласно синдиката, е резултат от дълго отлаганите решения по „ зеления преход “, за което отговорност и виновност носят всички управлявали страната през последните десетина години. Той е израз на терзанията на всички работещи и живеещи в трите наранени въглищни райони, съобщи Българска телеграфна агенция.

От синдиката напомнят, че по предложение на водачите на протестиращите от енергийните федерации на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ е добавена спомагателна точка в съглашението – за изследване на опциите за хващане, преправка или предпазване на въглеродни излъчвания за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Единственото искане на протестиращите, което не откри място в съглашението, бе за отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година, показват от КНСБ. Оттам акцентират, че първа точка от съглашението дава опция за въвеждане на механизъм за потенциал, директно след който да стартира да работи процедура, която да обезпечи присъединяване на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ в услугите по контролиране на честотата и да обезпечи безаварийната работа на енергийната система, както до момента.

Според КНСБ всички изказвания, че съглашението е манипулирано и не отразява настояванията на протестиращите, не са правилни. „ Обективната истината е, че с целенасочените си дейности политици съумяха да манипулират и да разделят митинга. Това разделяне не е сред КНСБ и КТ „ Подкрепа “, а сред протестиращите от „ Мини Марица Изток “ и всички останали от други организации и структури от двата синдиката, чиито представители през вчерашния ден, 3 октомври, подписаха съглашението “, се споделя в позицията на КНСБ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР