Протестиращите медицински сестри, които са на палатка от месеци пред

...
Протестиращите медицински сестри, които са на палатка от месеци пред
Коментари Харесай

Медицинските сестрите нахлуха в Партийния дом

Протестиращите медицински сестри, които са на палатка от месеци пред Министерски съвет, нахлуха в Комисията по опазване на здравето със свирка.

Те се заканват да спят в Партийния дом, където се организира комисията. Депутатите обаче завършиха съвещанието си за 5 минути и сестрите останаха сами, седнали на парламентарните столове.

Протестът им се оглавява от мед.сестра Мая Илиева . По думите им са пристигнали, с цел да се видят с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, който обаче не пристигна на комисията , защото му следва пътешестване до Брюксел.
 Медицинските сестри стачкуват за почтено възнаграждение
Медицинските сестри стачкуват за почтено възнаграждение

Медсестрите работят качествено и желаят съответни заплати

На въпрос на news.bg, какво считат да вършат, те дадоха отговор: " Ще стоим тук, и в случай че се наложи ще спим тук, на топло. Навън на студа от 5 дни никой не е пристигнал да ни види ".

От описа им стана ясно, че са имали среща на 26 февруари с министър Ананиев и той заречен да одобри настояванията им на 1 март, по този начин обаче не се и появил.

" Не му желаеме оставката и към този момент не желаеме среща с него ", безапелационна бе Мая Илиева. " Г-н Ананиев даде обещание, че ще пристигна на палатката, на нас ни омръзна към този момент ", сподели Илиева.

В постройката тя бе с още пет от протестиращите сестри, които обясниха, че ще стоят, до момента в който защитата ги изгони от постройката.
 Година по-късно медсестрите още веднъж излизат на народен митинг
Година по-късно медсестрите още веднъж излизат на народен митинг

Демонстрациите стартират на 1 март пред " Пирогов "

Заседанията са обществени и сестрите настояват, че са влезнали в постройката и на Здравна комисия безпроблемно.

Протестиращите сестри имат няколко претенции - да е предпазена специалността им, както на учителите, да се вземат най-малко две минимални работни заплати още при назначението им, да не са лечебните заведения търговски сдружения и да не се зависи заплатата им от брой пациенти, възнаграждение на нощен труд 3 лева на час и промяна на категорията от трета на втора.

" Това, което ни изкара от обувките, е неглижирането на проблемите ни съвсем година. Тези хора си мислят, че ние сме интериор. Здравният министър доста добре знае какви претенции имаме. Казахме, че повече няма да се срещаме с който и да било ", изясни в умозаключение Мая Илиева.

" Просто ще си стоим тук, докато би трябвало и ще забележим какво ще стане ", безапелационни бяха сестрите.

Припомняме, митингите на медсестрите не престават от месеци. На 1 март предходната година медицински сестри излязоха на митинг пред постройката на Министерството на здравеопазването. Това се случи макар обещанието на премиера за повече средства .

Фелдшерите също показаха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да основат независима професионална съсловна организация.

Ананиев показа данни , съгласно които в България има сериозен дефицит на медицински сестри . Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години , демонстрира разбор на държавните лечебни заведения , общинските лечебни заведения и заведенията, в които страната взе участие с 50% и повече.

Здравният министър изиска методиката за заплатите да обхване и частните лечебни заведения .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР