Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното

...
Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания напускат преговорите, започват ефективни протести

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание, проведена от депутати от ГЕРБ с присъединяване на министрите на труда и обществената политика Бисер Петков, на опазването на здравето Кирил Ананиев и на образованието и науката Красимир Вълчев.

Те излязоха разплакани от срещата и обявиха, че стартират ефикасни митинги - гражданско непокорство. По думите им ръководещите въобще не са наясно с това какво ще вършат, по какъв начин ще се разпределят 150-те милиона лв. повече за хората с увреждания и ще има ли въобще промяна. Майките бяха безапелационни, че не е тяхна работа да разпределят множеството пари за хората с увреждания и е време всички министри да си свършат работата, а да не оставят Бисер Петков самичък. Те още веднъж обявиха, че се борят за промяна, а не за пари. " Тези мятания на 150 милиона за хората с увреждания, които майките би трябвало да разпределят със синдикатите, които свиркат против нас, демонстрират, че уменията на господин Борисов като политик са се изчерпали и е време да си върви ", съобщи Вера Иванова.

Министър Бисер Петков изрази страдание за реакцията на майките, само че не се ангажира с оценка на среща, оранизирана от депутатите. Хубаво е, че Народното събрание демонстрира ангажираност по решение на този въпрос, добави Бисер Петков. От думите му стана ясно, че още този месец планът на Закон за хората с увреждания би трябвало да е подготвен. Той счита, че главните положения в Закона за хората с увреждания, които подсигуряват промяна, са били непокътнати даже във разновидността, който е бил препоръчан в понеделник на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Там самостоятелната оценка на хората с увреждания остава във типа, в който я желаят протестиращите, означи министърът.

Основната част от в допълнение отпуснатите 150 милиона лв. за хората с увреждания ще отиде за финансиране на месечната финансова поддръжка, обвързана с линията на бедността, която би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2019 година. Става въпрос за доста хора с увреждания, за по-значително нарастване на размера на поддръжката за най-тежките случаи - с към 200 лв. повече. Първоначалната оценка на общественото ведомство беше за нужни 110 милиона лв. за финансова поддръжка, само че сега има предложение за увеличение на поддръжката за групата хора с увреждания над 90 % с непозната помощ, които обаче получават трудова пенсия, т.е инвалидизирали са се на по-късен стадий на живота си, заяви Петков. За тях ще са нужни 27 милиона лв.. При сегашните размери на финансовата поддръжка, се получава, че поддръжката за тях е по-малка от поддръжката за тези, които получават обществено инвалидни пенсии и не са работили.

Останалата част от ресурса ще се употребява за нарастване на парите за персоналната помощ или асистентската поддръжка. Тази година има 68 милиона за това, само че са нужни повече пари. Всичко зависи от типа на законопроекта за персоналната помощ, там би трябвало да има някакви ограничавания, тъй като в противоположен случай наличният запас няма да стигне, посочи Бисер Петков.Той напомни, че законопроектът за персоналната помощ е в Народно събрание, министерството няма директни задължения за него.

На срещата не пристигна финансовият министър Владислав Горанов, макар че финансовото министерство има главните забележки по проектозакона за хората с увреждания и по закона за персоналната помощ, създаден от майките и от омбудсмана. Председателят на обществената комисия и народен представител от Движение за права и свободи Хасан Адемов означи, че не е ясно за какво след съгласуването с министерства се е оказало, че законопроектът не се поддържа от доста от тях, в това число и от финансовото, откакто специалисти от тези министерства са взели участие в работната група по правенето му.

Утре още веднъж ще има среща в 14.00 часа в министерството.

На срещата през днешния ден стана ясно, че здравното министерство има единодушието от 2020 година да поеме помощните средства и медицинските произведения, създава се стандарт за тях, който би трябвало да е подготвен до 30 март следващата година. Министър Кирил Ананиев означи, че министерството е поело задължения и ги създава в период.

Министър Красимир Вълчев сподели на майките, че в просветителния закон няма ограничаване за наличието на асистенти в просветителните институции. 320 деца са били подкрепяни от персонални асистенти в просветителни институции предходната година, осведоми Вълчев.

Майките обаче считат, че образованието не поддържа техните деца и дадоха образец с дете с тежки физически увреждания, което е разпределено в селскостопанско учебно заведение със компетентност цветарство, а в това време има съхранен разсъдък и би могло да бъде програмист. Те дадоха и образец по какъв начин в ресурсни центрове на деца, които не могат да приказват, се дава въпросник, който би трябвало да попълнят с запитване защо мечтае детето, какви непознати езици желае да знае.

Министърът уточни, че ще напрани инспекция по случая с детето, разпределено да учи в селскостопанско учебно заведение и добави, че разпределението е било от центъра за специфична просветителна поддръжка. По думите му самостоятелната оценка е заложена в законодателството, не е ясно за какво не се извършва. " Училището не е получило средства за това, че детето е в него, центровете получават пари ", изясни министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР