Протестиращите край столицата земеделци обявиха край на протестните си действия.

...
Протестиращите край столицата земеделци обявиха край на протестните си действия.
Коментари Харесай

Земеделските производители обявиха край на протеста си

Протестиращите край столицата земеделци оповестиха завършек на протестните си дейности . Представителите им се насочиха към София, където ще подпишат меморандум с кабинета , предава „ БНР “.

Припомняме, че земеделските производители се бяха като бяха оповестили желанието си да влязат в столичния център с тежка техника като знак на митинг против вдигнатата възбрана за импорт на зърно от Украйна.

През вчерашния ден след диалози сред бранша и премиера Николай Денков, последният заяви, че „ в близко време няма да позволим импорт на слънчоглед от Украйна “.

По време на договарянията са били дискутирани настояванията на земеделските производители , като ще се водят и договаряния с Европейската комисия /ЕК/ за обезщетенията, които България може да получи.

Между държавното управление и Инициативния комитет се подписва съглашение . Текстът на съглашението беше прочетен пред протестиращите земеделци, които го посрещнаха с бурни аплодисменти . Ето и контрактуваните параметри:

  1. точка – Продължаване на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна до привършване на количествата създадена продукция през стопанската 2022-2023 година и установяване на нужните количества на преработвателните предприятия за индустриалните им потребности. Водят се договаряния с Европейската комисия за възбраната за импорт от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от размера на чистото национално произвеждане. Ще се създаде лицензионен режим за импорт на пшеница, царевица и рапица съгласно контрактуваното с Европейска комисия.
  2. точка – Прието е решение от Европейска комисия за сходство на държавна помощ в поддръжка на ликвидността на земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна за сумата от 150 млн. лв.. А в допълнение обезпечените средства в размер на 63 млн. лв. се поставят оптимални старания за съкращаването на периодите за изговаряне от страна на Европейска комисия до края на месец септември. „ Нашето условие е парите да се платят до 30 септември, държавното предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лв.. Правя спогодба пред всички вас, че не споделям, че това ще го разпишем. Ще желаеме да върнем периода до 30 септември “, посочи ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов и добави, че във връзка с отпадане на тавана на помощта за Украйна да се изготви национална позиция за отпадане на тавана, която да бъде призната от Министерски съвет до 23 септември и да се проведат диалози с ръководителя на Европейска комисия, добави той.
  3. точка – Земеделските стопани, подали заявление до 26 септември по държавната помощ за 100% пропаднали площи, след култивиране на заявките ще получат подкрепяне в границите на 3 работни дни.
  4. точка – Остатък до постигане на избрания народен предел на Република България по помощта de minimis в размер на 71 млн. лв. ще бъде разпределен на равни част за подкрепяне на земеделските производители в бранш „ Животновъдство “, включително пчелен мед и бранш „ Растениевъдство “. Тук би трябвало да има въведен период до края на октомври.
  5. точка – земеделските производители на мляко, които не могат да потвърдят реализация на продукция заради импорт на изсъхнало мляко от Украйна, да получат подкрепяне по интервенциите по обвързаната поддръжка на база на правно съображение за форсмажор и след позволение от Европейска комисия.

„ Изменение и допълнение на меморандума се прави единствено посредством сключване на анекс сред страните. Настоящият меморандум се сформира и подписа в един образец, който ще се съхранява в Министерския съвет. А останалите страни ще разполагат със заверено копие от него “ , добави той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР