Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра

...
Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра
Коментари Харесай

Протестиращите енергетици и миньори отказват среща с министър Радев и Денков, продължават блокадите

Протестиращите енергетици и миньори отхвърлят да се срещнат с министъра на енергетиката Румен Радев в административната постройка на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “. Той насочи покана за 13 часа.

 

Протестиращите не престават блокадата на автомагистрала „ Тракия “ и на Подбалканския път в региона на Гурково и декларират, че няма да правят отстъпка от настояванията си, оповестява БНР.

" Категорично – не. Среща, някой, в случай че желае да ни види, някой, в случай че желае да беседва с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят автомагистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук ", обявиха протестиращи на блокадата при Гурково.

 

Правителството ще изпрати през днешния ден в Брюксел трите проекта за обективен преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Вчера кабинетът се събра изключително, с цел да гласоподава териториалните проекти. 

 

Блокадата продължава втори ден. Протестиращите, както и представителите на синдикалните организации, са безапелационни, че няма да участват на срещата с енергийния министър.

 

Хората желаят до 2030 година въглищните централи да не бъдат затваряни, като това бъде написано в документ от държавното управление, както и да стартират незабавни договаряния с Европейската комисия, в които да бъдат включени синдикалните организации.


Протестиращите са безапелационни, че няма да отидат и на срещата с премиера Николай Денков, която той насочи за на следващия ден, защото съгласно тях тя е доста закъсняла.

Те не са съгласни и с предлагането да получат до 36 работни заплати, в случай че изоставен работа, заяви Българска национална телевизия.

" Ние не сме излезли за подаяния, за заплати, за компенсации, за помощи - желаеме работа. Искаме заслужен труд, почтено възнаграждение. Това, което считам, че и до момента сме го правили не зле в полза на страната и обществото ", съобщи Стефан Стефанов.

" По Колективен трудов контракт при едно редуциране служащите също получават някакво обезщетение, което го вземат при редуциране. Тези заплати се дават съгласно стажа на служащия. Един служащ с по-малък стаж няма да вземе 36 работни заплати, ще вземе доста по-малко. А те заблуждават хората, че тези 36 работни заплати са за всички. И незабавно ги пресмятат, че били 150 000 лева, това са нелепости, за какво заблуждават хората ", добави Петър Петров.

Затворени са и всички обходни направления към Прохода на Републиката. Образувани са километрични колони от чакащи товарни коли. На водачите се раздават храна и вода.

Протест беше проведен и в Перник.

 

Премиерът Николай Денков провежда среща с протестиращите на следващия ден от 16 ч. в Министерския съвет. Поканени са водачите на двата огромни синдиката – КНСБ и КТ " Подкрепа ", ръководителите на Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", в " Мини Марица-изток ", в обособените рудници на " Мини Марица-изток " и в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", а също по този начин ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация " Енергетика " и на синдикалните районни съюзи на КТ " Подкрепа " в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР