Протестиращи, въоръжени с тояги и метални пръти, нахлуха в кметството

...
Протестиращи, въоръжени с тояги и метални пръти, нахлуха в кметството
Коментари Харесай

Протестиращи щурмуваха кметството на най-големия казахстански град

Протестиращи, въоръжени с тояги и железни пръти, нахлуха в кметството на Алмати - най-големия град в Казахстан, заяви локалният новинарски уебсайт " Закон " (Zakon.kz), представен от Ройтерс.

На видеоклипове, качени в интернет, се вижда по какъв начин пред постройката на фона на пушек и гърмежи на шокови гранати са се събрали огромен брой хора.

За втори следващ ден в богатата на нефт централнозиатска страна бушуват митинги, провокирани от повишаването на горивата. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разгласи изключително състояние в Алмати.

Над 200 души са били арестувани от полицията по време на митингите. Праителството подаде оставка във вторник вечерта, а президентът я одобри.

При конфликтите на протестиращи и силите на реда са потърпевши 95 служители на реда. Повредени са били 37 полицейски коли.

Протестите не престават към този момент три дни, а във вторник прераснаха в опит за разпра с полицията.

Междувременно президентът Токаев назначи за изпълняващ длъжността министър председател досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и укори досегашното държавно управление за създалата се протестна обстановка в страната.

Държавният глава разпореди на управляващите да контролират цените на горивата и на други значими за обществото артикули.

В Алмати и Магнистауска област бяха въведени изключително състояние и комендантски час, с цел да се лимитират размириците.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР