Протестиращи срещу замърсяването на въздуха в Русе и срещу управлението

...
Протестиращи срещу замърсяването на въздуха в Русе и срещу управлението
Коментари Харесай

Протестиращи за чист въздух в Русе блокираха движението край Дунав мост

Протестиращи против замърсяването на въздуха в Русе и против ръководството на България блокираха довечера придвижването в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост ".

Участниците в недоволството стопираха колите си в кръговото кръстовище край граничния пункт.

"Това е екологична злополука. Искаме да дишаме чист въздух ", съобщи Галичка Николова - участник в митинга. "Протестираме и за чист въздух, и за оставка, както и да бъде потърсена отговорност на тези хора, които в действителност са повода за мръсния въздух ", сподели различен участник в митинга.

По мотив на замърсяването на въздуха в града кметът Пенчо Милков съобщи преди ден, че страната не оказва нужното подпомагане за решение на казуса. Той сподели още, че неотдавна е получил писмен отвод от министъра на околната среда и водите за закупуването на мобилна станция за разбор на качеството на въздуха.

По този мотив Милков е изпратил писмо до всички заинтригувани институции - до Министерския съвет, до министъра на околната среда и водите, до изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по околната среда/ИАОС/. В него кметът упорства да се открият замърсителите и в най-кратки периоди да се обезпечи съответна, съвременна и мобилна техника за разбор на качеството на въздуха в града.

Общинският съвет на Русе на свое съвещание през днешния ден единомислещо реши да изпрати декларация до Министерския съвет и до отрасловия министър със същото искане. Движението в региона на граничния пункт ще бъде блокирано за към час. Екипи на полицията контролират и пренасочват трафика по обходни направления.

Протестиращите обявиха, че по-късно довечера имат намерение да изразят недоволството си и пред цех за автомобилни елементи в Източната промишлена зона. От екоинспекцията в Русе оповестиха преди ден, че от през днешния ден ще ревизират за спазването на изискванията в обновеното сложно позволение на същия цех. От там изясняват, че екипът ще реализира инспекцията месец по-рано от плануваното, а повода е, че не престават да постъпват сигнали от русенци за миризма на "изгорял бакелит ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР