Протестиращи граждани се събраха около парламента. Поводът - гласуваните промени

...
Протестиращи граждани се събраха около парламента. Поводът - гласуваните промени
Коментари Харесай

Нов протест срещу хартиения вот в центъра на София

Протестиращи жители се събраха към Народното събрание. Поводът - гласуваните промени в изборното законодателство от страна на депутатите, които дефинитивно одобриха връщането на хартиените бюлетини, като се вкарва смесено гласоподаване.

Движението по бул. " Цар Освободител " беше блокирано, само че ситуацията бе спокойна , без напрежение.  В региона имаше  засилено полицейско наличие.

" Тези хора, които сега стоят на студа и дъжда, имат огромен принос, тъй като демонстрират на хората вътре, че не могат напълно небрежно да прекарат нещата " , съобщи съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) Кирил Петков, който излезе при хората .

" Нашата роля в този миг е да светнем прожекторите и да споделяме какво значи всяка точка от Изборния кодекс и какъв е техният същински смисъл ", сподели още той. Според него по Изборния кодекс в този момент е доста значимо кодът на машините да бъде безусловно транспарантен, с цел да може всички, които желаят, да имат достъп до този код и да се махне опорката, че машините не работят почтено. 

Според Божидар Божанов от „ Демократична България “ през последните седмици се вършат опити хората да бъдат манипулирани, че има кодове и измами. „ Ние пазиме машинното гласоподаване, което е гаранция за почтен избор. А честният избор е гаранция за свободата на демокрацията “, сподели още Божанов. 

По-рано днес депутатите одобриха предложението на правната комисия гласоподавателят да може да гласоподава по желание - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване. Народните представители прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложение на Движение за права и свободи да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини. 
 
 БГНЕС
 БГНЕС

 БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР