Протести за свободата на медиите в Полша се съчетаха с

...
Протести за свободата на медиите в Полша се съчетаха с
Коментари Харесай

Полската ПиС се кани да затвори медия на Дискавъри със закон

Протести за свободата на медиите в Полша се съчетаха с назряваща политическа рецесия. Какво се случва в централноевропейската страна, която е обект на сурови рецензии от страна на Европейския парламент и Европейската комисия, а напоследък и от положителния съдружник Съединени американски щати.
Още по тематиката
Протести в поддръжка на медия

В доста обитаеми места в Полша във вторник вечерта се организираха демонстрации против законопроект, считан от мнозина за опит на ръководещата партия да заглуши сериозна медия, притежавана от американска компания, съобщи АП.

Формално законопроектът не разрешава на компании отвън Европейски Съюз да имат надзорен пакет в полски медийни компании. На процедура това ще принуди американската корпорация " Дискавъри " да продаде контролния си пакет в Ти Ви Ен (TVN) - мрежа от доста канали, измежду които новинарския Ти Ви Ен 24, който има вечерна емисия вести, гледана от милиони фенове.

Приемането на закона слага под въпрос репутацията на Полша във връзка с свободата на медиите и като място за задгранични вложения. Законопроектът към този момент обтегна връзките със Съединени американски щати, които са основен съдружник на Полша, отбелязва АП.

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че законът не е ориентиран против някого, а единствено цели да отбрани полското общество. Той загатна, че задгранични организации се пробват да повлияят върху дебата в Полша за имунизациите против Ковид-19.

" Чрез медиите други страни въздействат на нашия обществен живот ", сподели той на конференция.

В десетки дребни и огромни полски градове хора скандираха " Свобода на медиите! " в поддръжка на Ти Ви Ен.

 Доналд Туск се завърна в Полша, с цел да се бие с ръководещата партия Виж още

Пред постройката на Народното събрание във Варшава Доналд Туск, водач на опозиционната партия " Гражданска платформа ", сподели, че свободните медии са дирек на демокрацията и би трябвало да се бранят. Той упрекна ръководещите, че се пробват " да се върнат към комунистическия модел ".

Миналата седмица двупартийна комисия в Конгреса на Съединени американски щати изрази своето възходящо безпокойствие от " актуалните офанзиви против свободната преса, самостоятелното правораздаване и върховенството на закона в Полша ", напомни АП.

 Полша купува бойни дронове от Турция Виж още

Ще се стигне ли до политическа рецесия

Една от трите партии в полската ръководеща от 2015 година национално-консервативна коалиция разгласи, че я напуща, откакто водачът й бе уволнен от премиера, съобщи Франс прес.

" Излизаме от държавното управление с високо вдигнати глави, моята оставка е краят на Обединената десница и повреждане на обединението ", съобщи пред публицисти Ярослав Говин, лидерът на партията " Споразумение ", едната от трите партии в ръководещата коалиция отпред с " Право и правдивост ".

Говин съобщи това малко откакто стана ясно, че министър председателят го е отстранил от поста му на вицепремиер.

 Пуснаха сълзотворен газ на протестиращите против възбраната за аборт в Полша (снимки) Виж още

Партията на Говин има 10 депутати в Сейма, долната камара на полския парламент. Излизането на " Споразумение " от обединението може да докара до загуба на болшинството, което в този момент имат ръководещите.

Говин сподели, че е научил за отстраняването си от медиите.

За да резервира болшинството си, " Право и правдивост " ще би трябвало да разчита на гласовете на депутати от други политически сили, по-специално от крайната десница.

Обявявайки отстраняването на Говин от кабинета, представителят на държавното управление го разкритикува, че е не направил задоволително за напредъка на главните стопански промени. Говин подлагаше на критика огромните фискални промени, от които съгласно него ще пострада най-много междинната класа.

" Премиерът Матеуш Моравецки през днешния ден изиска от президента Анджей Дуда да освободи Ярослав Говин от постовете му на вицепремиер и министър на развиването, труда и технологиите ", заяви на конференция представителят на кабинета Пьотър Мюлер.

По думите му макар разпадането на обединението Обединената десница ще може да има болшинство в долната камара на Народното събрание, защото някои депутати от партията на Говин и други народни представители ще поддържат държавните промени.

" Обявихме, че Обединената десница няма да усилва налозите. Сега обаче, импортираните от премиера законопроекти, значат фрапантно увеличение на налозите освен за бизнесмените, само че и за всички предприемчиви хора, за междинната класа ", изясни позицията си Говин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР