Протести в Казахстан срещу поскъпването на пропан-бутана, основно гориво за

...
Протести в Казахстан срещу поскъпването на пропан-бутана, основно гориво за
Коментари Харесай

Казахстан е залят от протести срещу поскъпване на горивото, полицията използва гранати

Протести в Казахстан против повишаването на пропан-бутана, главно гориво за колите на мнозина в страната, заляха цялата страна и довечера се стигна до конфликти с полицията, която употребява шокови гранати. Журналисти оповестяват, че е почнало изключване на интернет и блокиране на самостоятелни медии и мобилни приложения са връзка.

От началото на годината газът нарастна двойно до 120 тенге (0.24 евро) за литър и от 2 януари започнаха митинги, които се разрпространиха в идващите дни из основните градове на страната. Представители на управляващите през днешния ден дадоха обещание цените да бъдат понижени до 50 тенге (0.10 евро), само че демонстрациите не стопират.

Тази вечер по данни на GlobalCheck в столицата Алмати е бил изключен кабелният и мобилен интернет. Телокомите оповестяват, че спирането е във връзка съссигурността и " по независещи от нас аргументи ". Към 22 часа на територията на Казахстан не може да се употребяват Telegram, WhatsApp и Signal, пишет интернет-изданието Vласть, представено от " Новая газета ".



Президентът Касим-Жомарт Токаев записа послание към недоволните, като им предложи разговор, прикани ги да проявят здравомислие, да не се подават на провокации " от вътрешната страна и извън " и увери, че " властта няма да падне ". " Не следвайте апелите на деструктивни лица, заинтригувани от подкопаването на стабилността и единството на нашето общество ", сподели още Токаев.

Министерството на енергетиката изясни, че потреблението на пробан-бутан пораства всяка година, само че не и размера на производството му.

Съобщения за митинги има и от Актау, Атирау, Таразе, Актобе, Караганда, Уралск и Жанаозене - център на прерработването на петрол, от който потегли недоволството. На доста места протестиращите освикрват представителите на властта, опитващи се да беседват с тях. В Актау публицисти видяха, че " инициативната група ", влезнала да беседва с управляващите, в действителност се състои от няколко депутати и представители на държавни медии.

Противоречиви са известията за потърпевши и арестувани, в това число водач на нерегистрирана партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР