Протести срещу войната по пътищата в цяла България. Хиляди хора

...
Протести срещу войната по пътищата в цяла България. Хиляди хора
Коментари Харесай

Протест срещу войната на пътя

Протести против войната по пътищата в цяла България. Хиляди хора се събраха, с цел да призоват за приемливост и съблюдаване на разпоредбите на пътя. Бяха проведени акции в София, Пловдив, Варна и Бургас. Поводът бе един драматичен случай на автомагистрала „ Хемус”.

„ Да спрем убийствата на пътя” е мотото на митинга, съобщи NOVA. В София хората се събраха първо пред храм-паметник „ Св. Александър Невски” и оттова с колите си отидоха в региона на село Жерково. Мястото и датата на митинга не са инцидентни. Именно там при започване на годината на километър от там се случва пътен случай, при който умират двама души.

Един спомен в никакъв случай няма да избледнее от съзнанието на една млада жена, изгубила брачна половинка си и бащата на детето си. В последния почивен ден на Великден тази година колата на 26-годишния Йото сервира и се обръща в канавката на автомагистралата.

Излизат със брачната половинка му Наталия невредими. Двама чиновници на пътната организация ги вижда и отиват да им оказват помощ. В този миг мъжете са пометени от друга кола. Йото и единият от чиновниците на организацията умират.

Мъжът, блъснал двамата мъже на автомагистралата, е освободен под гаранция.

Само от началото на годината починалите на пътя са 315 души. Според пътните специалисти предстоят месеците, в които обичайно стават най-вече произшествия.

Около 50 души се събраха в Пловдив

на мястото, където на 13 май тази година почина на пътя, блъснат от автомобил, пътният служител на реда Делян Палазов. Само на метри оттова ехтеше музика, а служителят на реда бе ангажиран с обезпечаване на безвредното прекосяване край националния събор в Лаута.

Да, другите са рискови, само че най-опасен си ти

36-годишният Палазов остави две дребни деца сирачета. Катя Лерца, дамата, която го блъсна, преди дни бе още веднъж на кормилото на колата си. Съдът я пусна под парична гаранция, която след това понижи.

Днес на митинга бяха брачната половинка и родственици на починалия служител на реда, както и почернени хора, чиито близки са намерили непредвидения си нечовечен завършек на пътя. Днес те скърбяха за тях, само че и питаха за какво водачите, чиито неразумни дейности са предизвикали гибел на хора, са на независимост.

Три са в последно време нашумелите случаи в Пловдив, в които съдът милостиво ползва леки ограничения за неотклонение, а не арест. Жертвите от злополуките, породени от тези водачи, са пет. Събралите се на митинга хора разясниха и леките присъди, които не подхождат на породените вреди, само че са законно обосновани.

Съдебната палата в Пловдив през последните две-три години не един път стана място на всеобщи безредици, породени от публично неприемливи присъди на водачи, предизвикали гибел на пътя. Няколко са случаите, в които жертвите бяха деца.

Протестът през днешния ден, освен в Пловдив, има за цел да покаже на законотворците, че обществото чака по-тежко наказване за сходно държание.

Русенци се причислиха към националния митинг.

Те се събраха пред постройката на общината, с цел да изразят своето предпочитание да се постави завършек на почтените жертви.

Черни балони, символизиращи душите на починалите при произшествия, полетяха във въздуха. Със свещи, фотоси на жертвите и плакати против войната по пътищата хората настояха най-сетне да се вземат съответни ограничения от страна на страната. Те желаят по-строги санкции, в това число ефикасни присъди, за убийците зад кормилото.

Вече има импортирано предложение за основаване на Агенция за сигурност на придвижването по пътищата, подчинена на Министерски съвет, изясни Пламен Митев – татко на 16-годишната Петя, починала от удар на камион.

„ Въпреки всички подхванати ограничения, България е единствената страна в Европейския съюз, която за седем години не е подобрила сигурността си на придвижване по пътищата, което към момента е на равнището от 2011 година “, добави Митев. Той даде за образец прилежаща Румъния, където Законът за придвижване по пътищата се ползва с цялата си суровост, а по българските пътища румънските водачи се усещат безнаказани.

Протестиращите желаят доста съществени санкции за водачите, които не съблюдават разпоредбите, и повече камери на пътя, тъй като другояче недобросъвестните водачи се трансформират в евентуални убийци зад кормилото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР