Протести срещу държавните мерки за борба с африканската чума по

...
Протести срещу държавните мерки за борба с африканската чума по
Коментари Харесай

Протести в Южна България срещу мерките за борба с чумата по свинете

Протести против държавните ограничения за битка с африканската чума по свинете. В Пазарджик към 300 стопани желаеха - съответни задължения и периоди за погашение на компенсации за всяко домакинство, което непринудено отстрани прасето си и съответни отговори на въпросите - по какъв начин и по кое време болестта е влезнала в страната ни и кой носи отговорност за последвалата рецесия. Премиерът Бойко Борисов отиде до Пазарджик, с цел да се срещне с недоволните. Какво желаеха от него протестиращите и по какъв начин Борисов им отговори.

Вече повече от час министър-председателят Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева дават отговор на питанията и настояванията на над 30 кметове от района, животновъди и частни стопани.

Хората желаят гаранции, че ще бъдат обезщетени, в случай че непринудено заколят своите животни.

Още една седмица пролонгация - до 12 август, дадоха министър председателят и земеделският министър на хората да умъртвят животните.

Срещата беше предхождана от митинги. Вижте какви са настояванията.

Стопаните са безапелационни, че няма да умъртват домашните си свине, в случай, че в региона няма заболели животни. И упорстват насилственото очистване да се отсрочи за зимата.
Стойко Млекаров: Да не ни убиват животните, да си ги гледаме, друго не желаеме.Димитър Караджов: Никакви ограничения няма да подхваща. 10 майки бременни имам, няма да унищожа нито една, няма да позволи никой вътре, с изключение на наложително нещо да става, през мен да минат и да ги унищожат.Карамфил Млекаров: След 10 дни чакам да ми се опрасят майки, аз нямам такова сърце да ги убия. Ако може министър Танева или някой различен, да дойдат да ги убият, аз няма по какъв начин да ги убия тези свине.
Още преди митинга в центъра на Пазарджик, стопани и кметове от региона сплотиха настояванията си в обща подписка. Те упорстват още, министерството на земеделието и храните да обезпечи нужните средства за цялостен ветеринарен надзор и цялостна стерилизация и лицензиране на стопанствата в най - къси периоди.
Костадин Карабончев, кмет на село Овчеполци: Най-важното, което ще желаеме - бърза регистрация на животновъдните обекти и опростена. Стопанин: Аз не съм склонен да се колят прасетата. Не виждам нито чума имаме в района, нито нищо.
В пловдивски район, където две диви свине дадоха позитивна проба за африканска чума, доброволното унищожаване на прасетата към този момент е реалност. Но и тук има недоволни и доста от стопаните се хората се тормозят да умъртвяват животни-майки.
Димитрийка Младенова: На мен чак ми се плаче, тъй като доста ми кротички животинките, само че няма метод би трябвало да го създадем това нещо.
В пловдивските села срокът за унищожаване на животните изтече през днешния ден и в понеделник специалистите на организацията по храните потеглят на инспекции.
 © БГНЕС
Пред недоволните, събрали се в общината в Пазарджик министър председателят Бойко Борисов сподели, че да се стачкува срещу чумата е като да се стачкува против разпространяването на рака и че единствената мярка е животните да бъдат умъртвени.

Премиерът се ангажира да бъдат предоставени дребни животни на хората от свинекомплексите следващата година, с цел да мотат още веднъж а гледат животни, и по 300 лева за всеки двор за нужната стерилизация.
Бойко Борисов, министър-председател: Като излезат и кажат здрави животни. Те са здрави през днешния ден. Но когато има доста горивен материал в кабината, тя гори. Колкото повече се понижава, тя стихва. За страдание и ловците, и дружинките, и кметовете си пазеха дивеча и е голяма популацията от диви свине. В Европа ние най-вече имаме. Разбрахме се за ограничения с дружинките за понижаване на популацията. Но тук има погрешен избор - желаете 31 декември. Оставяме ви 31 декември, само че всичките тези хора с 20 000 служащи... Те ще бъдат обезщетени 75% от Брюксел и останалото от данъкоплатците и ще приключим тематиката с промишлено свиневъдство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР