Протести се опитаха да спрат откриването на филмова ретроспектива на

...
Протести се опитаха да спрат откриването на филмова ретроспектива на
Коментари Харесай

Протести опитаха да спрат ретроспектива на Полански във Франция

Протести се пробваха да спрат откриването на кино ретроспектива на режисьора Роман Полански в Париж, откакто към него бяха отправени нови обвинявания в полово посягане.

Около 80 протестиращи заградиха входовете на Френската филмотека, която демонстрира филмите на полския режисьор с френско поданство през идващия месец. Те носеха плакати " Ако изнасилването е изкуство, дайте му всички сезари " ( " Сезар " е най-голямата кино премия на Франция - бел. ред.) Две от дамите, членки на феминистката протестна организация " Фемен ", закратко се разголиха, скандирайки " без почести за изнасилвачите ".

Самият режисьор, който трябваше да показа новия си филм " По същински случай ", се вмъкна през заден вход.

По-рано през октомври швейцарската прокуратура заяви, че немската актриса Ренате Лангер твърди, че режисьорът я е изнасилил в планинската си хижа през 1972 година, когато Лангер била на 15. Тя е една от четири дами, обществено обвинили Полански в полово посягане, когато са били тинейджъри.

Обвиненията предшестват абсурда с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, който отприщи стихия от самопризнания, следствия и разискване по света.

84-годишният режисьор, създател на филми като " Бебето на Розмари " и " Пианистът ", е дезертьор от щатското правораздаване от 1978 година, когато предстоеше да бъде наказан за секс с малолетна - 13-годишната Саманта Геймър. Европейските прокуратури обаче по този начин и не екстрадираха режисьора през всичките 4 десетилетия и неотдавна даже Геймър се разгласи за събаряне на обвиняванията.

" Обществените културните институции на Франция не трябва да оказват респект на Полански. Мястото му е в американския съд ", разясниха от френската феминистка организация Osez le féminisme, допълвайки, че националната филмотека на страната " плюе в лицето на жертвите на експанзията " и е съизвършител в неналичието на правораздаване за тях.

От филмотеката разясняват, че почитта е за творчеството на режисьора и не визира заведени против него каузи. Тя бе подкрепена и от министъра на културата Франсоаз Нисен. " Става дума за творчеството, не за индивида ", разяснява тя пред " Радио франс интер ".

В изказване пред " Ройтерс " юристите на режисьора повториха, че той се е признал за отговорен в тази ситуация със Саманта Геймър, само че изрично отхвърля всевъзможни други обвинявания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР