Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната.

...
Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната.
Коментари Харесай

Превозвачи демонстрираха протестна готовност в цялата страна

Протести на превозвачите блокираха придвижването в огромните градове в страната . Протестиращите упорстват за разговор с държавното управление и за актуализация на държавния бюджет , за превъзмогване на последствията от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Въпреки че министър председателят Кирил Петков организира 3-часова среща с превозвачите през вчерашния ден, на която бе възобновен разговора сред двете страни, митингът за през днешния ден остана.

Основна бе демонстрацията в столицата през днешния ден на чиновниците на столичния градски превоз, които блокираха три основни кръстовище тази заран - пл. " Лъвов мост ", пл. " Сточна гара " и кръстовището при Петте кьошета.

Протестиращите се оправиха в три лъча към постройката на министерството на финансите (МФ), а след това и към Министерския съвет.

Стачката е под надпис " НЕ на унизително ниските заплати! ". Така и обаче не могат да обяснят за какво митинг за заплати е пред постройката на Министерския съвет, а не пред Столична община, която е стопанинът на предприятието .

Протести имаше и в редица градове на страната, проведени от превозвачески организации . Това е трети техен митинг в последните седмици. Протестните дейности се провеждат от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които упорстват за понижаване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отсрочване на плануваното разширение на ТОЛ системата .

Във Варна товарни коли стачкуваха на всички входни пунктове на града .

В области градове като Ямбол и Хасково е спряно придвижването на колите по вътрешните линии - общинска, регионална и републиканска транспортни схеми. Обявеният краен час за митинга е 17 ч.

В Смолян обаче придвижването не е спряно , а няма да ги има единствено избрани линии. Същото е желанието в Кюстендил и в Дупница . В Кюстендил няма кой да провежда превозвачите, с цел да стачкуват.

Превозвачите в Кюстендил не стачкуват, поради липса на съдружие, което да ги провежда, осведоми публичното радио. Фирмите за автобусни транспорти пък са и пред подписване на нови контракти с Общината, което би трябвало да стане до края на месеца.

От месеци в автобусния отрасъл в Кюстендил има напрежение поради новата транспортна скица на града и отдаването на шест от линиите на концеси я. Имаше и правосъдни каузи, извоювани от Общината. Сега върви процедура по подписване на нови контракти.

Два часа стачкуваха превозвачи в Дупница на основен път Е-79 на изхода на града за София, в една от лентите. Те не са затваряли пътища или кръстовища. След това направиха обиколка по централната част на града.

Протестират и товарни превозвачи на автомагистрала " Марица ", покрай Граничния контролно-пропускателен пункт " Капитан Андреево " .

Крайната дясна лента и на бул. " Асеновградско шосе " при входа за Пловдив също е запълнена от тежкотоварни коли. В Пловдив придвижването на коли и рейсове от междуградския превоз не е спряно и се прави гладко.

Протестиращите носят трибагреници и плакати с надпис " Национален митинг ".

В знак на митинг са спрени до 17:00 часа рейсовете към Пловдив, София и линиите към близките села , обявиха от най-големия автобусен транспортьор в региона - " Рожен експрес ".

В Ловешка област автошествието с тежкотоварни камиони и леки коли потегли от индустриалната зона на Ловеч, мина през града, и стигна до п.в. " Абланица ", като придвижването по пътя Ловеч-Троян беше затруднено.

Организаторите имат желание да блокират и придвижването по първокласния път София-Варна, в региона на п. в. " Абланица " .

Превозвачите от Пазарджик, в това число " Тролейбусен превоз Пазарджик " АД и " Хебър Бус " АД , които обслужват вътрешноградския превоз, ще се включат в националния митинг на превозвачите за четири часа.

По информация на БНР служителите на реда не разрешиха протестиращите да блокират с камиони пътя преди граничния пункт " Кулата " .

Превозвачи направиха жива верига и се заканиха идния понеделник да разгласят гражданско непокорство, като желаеха незабавна оставка на държавното управление .

Камиони и рейсове дойдоха на граничния пункт с Гърция в 10 часа. Към тях се причислиха представители на бизнеса от Петрич и Сандански, както и цивилен организации.

Хората настояха да бъдат взети незабавни ограничения против ценовата и суровинната рецесия , ориентирани към всички българи, а не към обособени браншове.

Те считат, че в този момент се работи на парче, а са нужни на всички места огромни ограничения.

" Аз се чудя сега дали да заредя природен газ на въпросните камиони или дали да заплащам лизинга, или да заплащам заплати, да заплащам налози, да заплащам осигуровки. Всичко е вързано ", съобщи един от протестиращите.

Хората желаеха да блокират пътя, само че служителите на реда не позволиха да бъде заграден пътя преди зоната за граничен надзор на " Кулата ", което принуди протестиращите да създадат жива верига.

Организаторите на митинга приканиха за гражданско непокорство и оставки.

" Не ни дават да затваряме, началниците записват номерата, по-късно знаете какво следва - инспекции ", споделиха протестиращи.

Според тях в последния миг се е получила заповед да не се позволява блокиране безусловно на никое място. " Ако това държавно управление продължи с сходни респективни ограничения, в понеделник ще бъде смазано . Ние ще извадим безусловно целия запас на Българската войска. След като работят по този начин, от понеделник ще преминем към гражданско непокорство. Това държавно управление е нездравословно, оставка мигновено, на секундата ", декларират протестиращи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР