Протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор се

...
Протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор се
Коментари Харесай

Протестът срещу избора на Гешев се мести пред Съдебната палата

Протестът против избора на Иван Гешев за основен прокурор се мести пред Съдебната палата и ще е след края на работния ден, с цел да могат да участват повече хора.
 Хиляди подписаха петиция за номиниране на Бойко Атанасов за основен прокурор (видео)
В четвъртък пред Висш съдебен съвет стотици хора се събраха, с цел да изискат кандидатурата на Гешев да бъде оттеглена. Тогава уредник на акцията бе Демократична България. Днешният митинг се провежда главно от самодейността " Правосъдие за всеки ".

" Време е да станем гневни! Днес Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет отхвърли да отдръпна единствената си номинация за нов основен прокурор, по този начин Иван Гешев остава безалтернативен претендент. Подготвят ни тоталитарна прокуратура в олигархична страна! Правата и свободите на всички ни са съществено застрашени от този абсурден избор! Да кажем НЕ на Олигархията, която си избира на мрачно нов основен прокурор, и ДА на правото ни като жители да излъчим почтени кандидатури и да защитим конституционните си права!
#КОЙ желае да бъде съдник и да подчини правосъдната власт напълно - ще му позволим ли? ", гласи апелът за днешното събитие, което ще стартира в 18,30 ч.

Днес е финален ден за издигане на кандидатури за идващия основен прокурор.

Единствената номинация, зад която застана цялата Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет - на заместител основния прокурор Иван Гешев, провокира крайни коментари след изявление на Гешев пред Българска национална телевизия, в което той се разгласи против правилото на разделянето на управляващите и насочи закани към политици и медии от опозицията.

Ето какво още пишат от " Правосъдие за всеки " за днешния митинг:

Предложиха ни нов основен прокурор, единомислещо от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. КОЙ го предложи? Главният прокурор Цацаров, четирима прокурори, единоначално подчинени на основния, и парламентарна квота от никому незнайни адвокати, избрани след загадка договорка сред политическите партии. Предложи ни го същото задкулисие, което категорично извършва поръчките на олигарихята.

Кандидатурата е единствена към този момент, т.е. безалтернативна и в очите на предлагащите очевидно " безспорна ". Така излиза, че в средите на прокуратурата, съгласно предлагащите, няма друга почтена кандидатура, за какво ли!? Кой е претендентът? Завършил право в школата на Министерство на вътрешните работи, някогашен следовател, прокурор и началник на профилираната прокуратура. Преди година стана заместител основен прокурор по предложение на Цацаров, т.е. квалифициран за този пост. " Момче от крайния квартал ", което правело нещата, които другите могат единствено да обещаят. А другояче, обича да арестува и да го дават по малките екрани, само че няма нито един сполучливо извършен обвинителен акт и нито една присъда по значимо дело или обвиняване против високопоставени лица от властта. Харесва хората с власт и въздействие, само че не понася съперниците им и е подготвен да ги афишира за нарушители, още преди да е внесъл обвинителните актове. Затваря с лека ръка компании с шумни акции, упреква възпитаници в тероризъм и цели партии и медии в закононарушения против страната. Раздава улично и медийно правораздаване, постоянно е на първа линия, само че в никакъв случай не открива закононарушения измежду елитите, които поддържат него и настойниците му.

Той ненавижда разделянето на управляващите и не харесва юристите. Той е артикул на тези, които сътвориха и поддържат статуквото на новата олигархия. Всички парламентарни партии, министър ръководителят и президентът мълчат. Никой не желае да признае, че по този начин се потъпкват Правото и демокрацията. Няма по какъв начин няколко определени във Висш съдебен съвет по волята на началника си прокурори и един зависещ на волята на премиера си министър да бъдат единствените, които имат думата при избора на толкоз значим пост, който подсигурява безконтролна и недсосегаема, безспорна власт! И тази скандална кандидатура да е единствена! И ние да одобряваме това за обикновено като жители!

Ако допуснем да се случи, то в идващите седем години ще приключи плавният преход от режисирана полудемокрация към нова форма на властническо ръководство до мека тирания. Ще загубим всичко това, което в този момент все по-илюзорно назоваваме независимост и цивилен права, а прокуратурата ще получи действителната опция да дефинира ръководството на страната, с директен достъп до живота ни! Днес това може да ни се коства малко евентуално, само че се видя, че най-лошите сюжети се сбъдва, пък и всички критици на авторитаризма и олигархията към този момент бяха предизвестени да внимават от същия този човек, който афишира себе си за само вероятен.

Нашите родители не са имали опцията да живеят в правова и свободна страна, заради което и не са защитавали правата си. Ние официално живеем в такава, само че свободата не се дава безплатно. Ако в този момент не я защитим, в случай че в този момент не застанем непоколебимо в отбрана на Правото и самостоятелното правораздаване, то нашите деца и внуци ще изгубят това, което на нас ни подариха. И ще упрекват нас за тази тежка загуба, само че евентуално, откакто изоставен прокуроро-мафиотската територия, която към момента назоваваме страна, в която работим и на която плащаме налози.

Затова ви чакаме в понеделник, 29.07, пред Съдебната палата и до 24.10, когато ще е изборът, би трябвало да покажем, че сме почтени жители, свободни хора и загрижени родители, това е шансът!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР