Протестът на зърнопроизводителите срещу разрешения внос от Украйна започва да

...
Протестът на зърнопроизводителите срещу разрешения внос от Украйна започва да
Коментари Харесай

Денков определи заканите за протест на зърнопроизводителите като опит за шантаж

Протестът на зърнопроизводителите против позволения импорт от Украйна стартира да придобива все по-политичекски темперамент, само че държавното управление няма да се подаде на този шантаж. Така министър председателят Николай Денков разяснява заканите на земеделските производители да провеждат митинг на 18 септември с блокиране на основни пътни трасета.

" Все повече този митинг стартира да придобива политически темперамент. Със поръчките с партиите, и с това, че част от хората, които проведоха митингите са близки до избрани политически лица. Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж “, съобщи той.

Тяхното неодобрение е обвързвано с решението на депутатите в Народното събрание и други артикули с генезис от Украйна. Решението тя да не бъде подновявана беше взето с гласовете на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Забраната за импорт на украинско зърно беше издействана по времето на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Първоначално тя беше поискана от България поради неодобрение на фермери от по-евтината украинска продукция,която се предлага на пазара и им основава компликации за продажбата на личната им годишна продукция. Подобна стъпка започнаха и други страни в сходна обстановка, измежду които Полша и Унгария.

Решението у нас беше взето под натиска на зърнопроизводителите, макар че производителите на олио имаха друга позиция по въпроса и оповестиха за липса на задоволително суровина. А в този момент те още веднъж недоволстват. По-рано Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, назова рухването на възбраната за украинското зърно " проваляне ".

Премиерът съобщи, че решението е положително за стопанската система на страната и не визира бранша на зърнопроизводство, както производителите настояват. Той още веднъж изясни, че цените на храните - като хляба, олиото и месото, зависят от вноса - " а тях ги заплащат всички хора; в случай че има обиден обособен бранш, ще му помогнем ", съобщи Денков.

" Миналата година по време на война и по-миналата този бранш регистрира 20-25% облаги. Когато някой споделя, че секторът умира, мога да го уверя, че бранш с такива правила на облаги е единствено мотив за злоба. Това, че тази година има проблеми, е различен въпрос. Те би трябвало да бъдат таргетирани. Убеден съм, че има компании, които не престават да печелят и други, които са в усложнения ", добави той.

Очаква се в събота министър-председателят да организира среща със зърнопроизводителите, на която въпросът да бъде разискван.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР