Протест във Варна заради намалена присъда за убийство на пътя.

...
Протест във Варна заради намалена присъда за убийство на пътя.
Коментари Харесай

Варненци на протест заради намалена присъда за убийство на пътя

Протест във Варна поради понижена присъда за ликвидиране на пътя. През септември 25-годишният недееспособен и дрогиран Петър Здравков умъртви на пешеходна пътека балетиста Мартин Чикалов, а по-късно избяга. Три месеца по-късно водачът ще лежи в пандиза вместо девет години - шест.

Шествието потегли от Община Варна и стигна до Областната администрация, заяви " Нова телевизия ". Очаква се те да залепят искане на входа на постройката за смяна в законодателството, тъй че водачите, предизвикали гибел на пътя, да не могат да се възползват от опцията за съкратеното правосъдно разследване. Тази процедура редуцира присъдите с 1/3.

Петър ще лежи по-малко, защото призна виновността си и се възползва от процедурата. Така, макар многото отегчаващи виновността условия, присъдата на Здравков е под междинния размер, очакван от закона. Този " бонус " разгневи варненци. От държавното обвиняване поддържат настояванията за смяна, тъй че институтът на съкратеното правосъдно разследване да не се ползва в случаите, в които е породена гибел.

Фаталният случай стана на 10 септември край пешеходна пътека на бул. " Приморски " във Варна. 38-годишният мъж бе затрит със скорост 77 км/ч. Шофьорът избяга от местопроизшествието и се съобщи в полицията на идващия ден, откакто бе разгласен за общодържавно търсене. Преди това два пъти е бил глобяван за шофиране без шофьорска брошура.

Решението огорчи околните на Мартин, които в отговор обявиха, че няма правда и правдивост.

" Какъв знак даваме ние на обществото, приемайки такива присъди и до каква степен ще докара това? ", попита Карина Илиев, другарка на Мартин, заяви bTV.

Законът изисква при кратко правосъдно разследване и признание на виновност да има понижаване на присъдата с една трета. Велоклубовете желаят тази опция да отпадне при сходни произшествия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР