Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени ще се проведе

...
Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени ще се проведе
Коментари Харесай

Вдигат протест срещу разпродажбата на общински зелени терени във Варна

Протест против разпродажбата на общински зелени терени ще се организира през днешния ден във Варна. Той е плануван за 18.30 часа в градинката сред булевардите " Република " и " Сливница ", научи Varna24.bg .

Протестът се провежда от групи и лица, които са за опазване на зелената екосистема в града.

Недоволството им е подбудено от продажбата на близо 9 декара, частна общинска благосъстоятелност, които се намират в регион " Младост “, на кръстовището на булевардите " Сливница " и " Република " (в непосредствена непосредственост до Делта Планет мол) - там където за през днешния ден е проведен митингът.

Целта на продажбата, напомня Varna24.bg , е там да се построи постройка, като част от нея бъде за потребностите на администрацията на регион " Младост “, чийто сграден фонд е в доста неприятно и нефункционално положение.

Заради това инициативна група ще се вдигне през днешния ден. Публикуваме текста за митинга им без редакторска интервенция:

Протест против разпродажбата на общински зелени терени във Варна! Поредното решение на Общински съвет възнамерява да ни отнеме горист с 300 огромни дървета терен от 9 декара.

Мястото е иглолистна гора, то е най-голямото зелено пространство в региона - с далекопровод, дере и водосбор, с значимо значение за положителната градска среда в региона.

Спорното общинско решение е след поредност сходни практики, като единствено преди три години локалният съвет реши да продаде 118 общински парцела.

Диктатът на ръководещото локалната власт болшинство безсрамно разпродава общата благосъстоятелност - не в полза на жителите и перспективното развиване на Варна, само че за сметка на едни тесни, краткотрайни, корпоративни ползи. Така, в ущърб на Варна и жителите общинските терени се продават и се застрояват: скоропостижно, високо и компактно.

Без бистрота, без социална поддръжка, отвън познатите устойчиви стандарти и положителни практики: Варна се разпродава, гетоизира, презастроява точно в следствие работата на Общински съвет мандат 2019 -2023.

Участниците в този формат са полагали клетва да пазят потребностите на града и само публичните ползи на жителите. В същото време, преднамерено, горделиво градоуправителите предизвикват големи разноски за всякакви поправки на поправки, които се заплащат с борчове и продажба на зелени градски места.

Така Варна губи големи запаси и площи обществени терени, а ние жителите губим доверие в локалните политици, виждайки, по какъв начин те пазят не гражданските, а едни тесни търговски ползи.

Днес локалните политици нямат публичното доверие и легитимност да ръководят обществените богатства, по тази причина би трябвало да се лимитират техните тиранични дейности. Липсата на всякаква праволинейност сред икономическите, обществени и екологични локални практики на управниците от последния мандат ще остане в историята на Варна като най-голямата ни известна дълготрайна и значима корист с публични запаси.

В случая и преди да се случи скандалното решение за продажба на въпросните 9 дка с жители от кв. Младост се срещнахме с общинските съветници. Апелирахме представителиоте на Общината да запазят тези 9 дка обществен парцел. Срещнахме цялостна индиферентност и узнахме, че въпросното решение към този момент е взето от тяхната задруга: подмолно, подвластно. Уви, ние видяхме нашите избранници като едни задължени (към #няКОЙ), безполезни за обществото оператори на някакви корпорации.

И стана известно, че общинските съветници са изгубили действителна връзка с жителите, със свободните гласоподаватели и вместно открит, включващ жителите развой за взимане на решения, те просто унищожават публичните запаси. В същото време тези политици си придават значимост, като парадират с дългогодишния си (без)подобен опит, с всякакви псевдоекспертни отзиви, преднамерени оценки и желанията на кмета да се разпродават всячески, всевъзможни общински терени.

Разбирането по какъв начин тука стана по този начин идва и от архивната история какво локалните политици в началото като претенденти бяха дали обещание, а след това като общински съветници действително направиха, гласоподаваха, взеха решение, та се стигна до всичките тези забележими резултати.

Самоуправството и злоупотребата с власт на локалните политици постановат един нов модел да се инициира гражданска интензивност, гласност и покровителство за обществото на Варна в локалната власт, за ограничение на непрозрачните практики, корупцията, лобизма на строителните компании.

Тогава ще се наложи един по- открит и виновен модел за градско ръководство, с цел да се усили доверието и изискванията да се опазят ползите на Община Варна.

От " Варна диша " допълват:

Мнозинството в този Общински съвет с нищо не сподели, че мисли за Варна, нейните поданици и посетители. В края на своя мандат явно се кани да прокара частни ползи, които ще се отразят отрицателно на бъдещето на града.

Поради тази причина настояваме за:

- Отмяна на решението за продажба на горичката м/у бул. " Република ", бул. Сливница и ул. " Младежка " (до Планет МОЛ).

- Спиране на 25-годишната концесия за спирките на Варна.

- Общински съвет и администрацията на кмета да не взема никакви дълготрайни решения, касаещи града като устройство на територии, продажба на парцели и концесии до приключването на мандатите им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР