Протест се провежда в този час на входа на град

...
Протест се провежда в този час на входа на град
Коментари Харесай

Полицията пази кмета: Жители на Бойчиновци искат оставката на кмета СНИМКИ+ВИДЕО

Протест се организира в този час на входа на град Бойчиновци. Жители на града настояват кметът Светлин Сретениев да бъде отхвърлен, до момента в който тече следствието на Европрокуратурата. Те споделят, че са недоволни от ръководството му и са възмутени от положението на улиците и тротоарите в града и селата.

Припомняме, че до следствието на Европрокуратурата се стигна след поредност от репортажи на GlasNews.bg.

Граждани са разпънали плакати, на които написа: " За милиони няма закони ", " Полицията пази кмета ", " Прокуратурата бди над кмета ", " Стига с политическите уволнения ", " Оставка ", " Кой отпъна парите за пътя? ". Разпънат е и огромен трикольор.

Жители на града са почнали подписка за свалянето на кмета, тя е адресирана до основния прокурор. Светлин Сретениев стартира четвърти мандат отпред на Бойчиновци. На балотажа той победи претендентът на ГЕРБ Николай Начев. За Сретениев гласоподаваха 2607 поданици на общината, а за съперника му Николай Начев - 2514. 

" Протестът е под наслов " Къде е пътят ", желаеме премахване на кмета. Да заповядат всички от Северозападна България ", каза жител на града.



В Бойчиновци има засилено полицейско наличие, съобщи кореспондент на GlasNews.bg. Затворен е пътят към града. Очаква се и контрапротест.

" Ето тока възстава една дребна община в България против един самозабравил се феодал и цялата му клика, която открадна парите на хората от Бойчиновци. Сега желаеме кметът да бъде отхвърлен, тъй като една година замазва следите си! ", коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Очаква се протестиращите да се насочат към общината.





Припомнете си, че през 2023 година ви показахме по какъв начин пътища за над 5 милиона лв. по европейски план по Програма за развиване на селските региони не са довършени три години, откакто е извоюван плана. Стана ясно, че осъщественият ремонт е изработен некачествено, а съгласно специалисти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните региони в страната ни - община Бойчиновци.

Разказахме ви по какъв начин пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски план за над 5 милиона лв. по Програма за развиване на селските региони, като е направено предплатено заплащане с Данък добавена стойност за над 3 милиона лв. от Държавен Фонд –„ Земеделие “. Стана ясно, че за същия интервал, в който е продължен проектът заради неприятни метеорологични условия, са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация.

Ден откакто излъчихме нашето следствие, специалистите от ДФЗ „ Държавен Фонд- Земеделие “ дойдоха на място, с цел да открият какъв брой първокласен е ремонтът на пътищата дотук по плана за 5 милиона лв..

Резултатът: Година след нашето следствие и европейската прокуратура влезе в общината, а от Държавен фонд Земеделие желаеха да им бъдат върнати над 3 милиона лв., парите дадени за осъществяване на плана за ремонт на пътищата в общината.

При претърсванията от проверяващите в кабинетите на общината, с изключение на документи, свързани с европроекта, бяха конфискувани и такива поради които в ОД на Министерство на вътрешните работи Монтана е формирано досъдебно произвеждане за документно закононарушение. Открити бяха също и 17 молби за овакантяване на чиновници на общината. Молбите са подписани, само че са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински чиновници, които работят в Социалния патронаж, които описаха, че са били принуждавани да подписват с мотива-цитирам: „ за преданост към кмета “. Така от преданост всички чиновници подписали, без шефа на патронажа, за която към този момент ви разказахме, че няма нужният ценз да бъде шеф.

Екип на GlasNews.bg oстава на място, с цел да наблюдава събитията в Бойчиновци. Очаквайте детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР