Протест с искане за повече пари за култура събра театрални

...
Протест с искане за повече пари за култура събра театрални
Коментари Харесай

Варненските театрали на протест с искане за достойни възнаграждения

Протест с искане за повече пари за просвета събра театрални и оперни дейци във Варна. В протестната акция се включиха актьори от Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “, Варненската опера и Кукления спектакъл.

 Недоволството им е против ниското възнаграждение в областта на културата. Демонстрацията е част от народен митинг, проведен от федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “. Част от настояванията са заплатите в бранша да бъдат увеличени на не по-малко от 2000 лева и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в отрасъл „ Образование “, както и да бъде повишен бюджетът за просвета на 1% от Брутният вътрешен продукт.

 „ Днешните будители, днешните хора на изкуството сме доведени до това толкоз унизително състояние да идваме тук и да приказваме за заплатите си. Младите актьори започват с под 1000 лв.. Това са хора, които имат висше обучение, в тях е вложено. А от хората на изкуството и културата се чака да водят нацията ”, съобщи за Дарик артистът и режисьор Стоян Радев.

За да се изхранват, на театралните артисти им се постанова да работят доста повече, с изключение на главната работа. Карат таксита, стават сервитьори, бармани и продавачи в магазини, разкри Радев.

 „ Проблемите в областта на театъра и операта са всеобщи, само че никой не обръща задоволително внимание към този момент години наред. Твърде доста сме търпеливи, само че към този момент търпението се изчерпва. Не може да имаме толкоз високи критерии към работата си и да я вършим съвършено, само че да се вършат, че ние не съществуваме. Някак си сме на доста назад във времето. И това е към този момент много унизително ”, показа Диана Цолевска, актриса в Държавен куклен театър-Варна.

„ Надявам се този път ръководещите и обществото да си дадат сметка, че хората на изкуството и културата са значими за една нация, че става дума за национално схващане ”, заключи Стоян Радев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР