Протест с искане за по-качествена и иновативна образователна система ще

...
Протест с искане за по-качествена и иновативна образователна система ще
Коментари Харесай

Родители излизат на протест за повече детски градини в София

Протест с искане за по-качествена и новаторска просветителна система ще се организира през днешния ден пред постройката на Столичната община. Сред настояванията на протестиращите са повече детски градини, ясли и учебни заведения, съобразени с потребностите на всеки квартал, както и компенсации за всяко семейство, чието дете е останало отвън класиранията за банкет.
Протестът е проведен от Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система. Сред настояванията са автоматизиране на приема за първи клас, както и спомагателни възпитатели във всяка група, в която децата надвишават нужния брой. Също по този начин митингът упорства и за две оставки - тази на шефът на дирекция " Образование " към Следствен отдел към окръжна прокуратура Мария Минчева и на основният специалист Ирина Николова.

Антонина Кенова, протестиращ: Настояваме за повече детски градини и това е подбудено не толкоз от дефицита сега, колкото, че общината твърди, че е разкрила 16 000 нови места за последните 11 години, което не е тъкмо по този начин. Групите ни са претрупани, групите с 35+ деца. Това не е откриване на нови места, най-малко не всичките, несъмнено, че общината строи, в това няма спор. Искаме в тези групи, в които има повече от децата, заложени по разпоредба, да бъде назначен спомагателен личен състав.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Недостиг има само в яслената възраст - сред 1 и 3 години. Фактите са напълно ясни. Около 5000 деца чакат за записване в детска ясла и единственото решение на този проблем е това, което ние вършим от години - градеж на нови здания където децата да бъдат одобрявани в нови яслени групи. Фактите са също по този начин, че сега системата е обхванала във възрастта сред 1 и 6 години 54 000 деца, от които 49 000 посещават детски заведения като това е при съблюдаване на новите редуцирани бройки за групи, които Министерството на образованието утвърди тази година с промени в наредбата.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР