Протест под мотото Полицаите не са убийци“ се провежда на

...
Протест под мотото Полицаите не са убийци“ се провежда на
Коментари Харесай

Протест в защита на осъдените полицаи за смъртта на Чората

Протест под мотото „ Полицаите не са убийци “ се организира на площад „ Света Неделя “ в София. Причината за него са неоправдателните присъди на петима благоевградски служители на реда, които съгласно съда са виновни за гибелта на Ангел Димитров-Чората, умрял в ареста през 2005 година Те бяха наказани на по 7 години затвор.
 
Протестът в поддръжка на петимата наказани благоевградски служители на реда се провежда неслучайно през днешния ден. На 9 юни 2011 година петимата служители на реда получават оправдателни присъди.
 
Протестът се провежда от Инициативен комитет, зад него застават синдикати и чиновници на Министерство на вътрешните работи.
 
„ Причините са няколко. Първо, на мястото на тези сътрудници можеше да бъде съвсем всеки от нас. Второ, както го обявихме в декларация, ние не можем да приемем за потвърдено, че петима, определени на инцидентен принцип чиновници, изпратени да задържат някого, са тръгнали да го убиват. За нас тезата за съществуване на предумисъл продължава да е несъстоятелна. Надяваме се, несъмнено, че съдът ще одобри за основателно настояването на основния прокурор, което пък за нас е показателно, че и в правосъдната система всички са единомислещи по въпроса “, сподели Валентин Попов, ръководител на Управителния съвет на синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.
 
„ Искаме делото да бъде обновено и Върховен касационен съд да излезе с решение за обновяване на делото, с цел да може грешките, които са позволени с последното решение, да бъдат отстранени. В момента петима служители на реда стоят в пандиза без виновност “, сподели брачна половинка на един от служителите на реда.-->
 
„ Ние знаем едно - нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са сега. Мен даже ме е позор да кажа мястото. Те не са надвишили по никакъв метод правата си, изпълнявали са служебни отговорности. Те не би трябвало да са там. Това е оскърбление за тях, за фамилиите им, за децата им, за сътрудниците им, за общността, за всички “, уточни брачната половинка на различен от служителите на реда.
 
Мирослав Писов, Янко Граховски, Георги Калинков, Борислав Механджийски и Иво Иванов получиха по 7 години затвор за гибелта на Ангел Димитров-Чората. Той умря при задържане на 10 ноември 2005 година
 
Задържаните служители на реда внесоха искане до Върховния касационен съд за обновяване на делото. На 31 май такова искане внесе и основният прокурор Сотир Цацаров.
 
Дали тези претенции ще бъдат почетени ще стане ясно на 14 юни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР