Протест – със сигурност това е актуалната дума в България

...
Протест – със сигурност това е актуалната дума в България
Коментари Харесай

Познати лица стават част от и организатори на протести

Протест – сигурно това е настоящата дума в България сега, а поръчките са да си остане настояща още много време. Познати лица към този момент се появяват на сцената като уредници и афишират бъдещи дати на протестни шествия.
На 16-ти, 17-ти и 18-ти ноември поръчка за митинг в София, на пл. " Народно заседание " като уредник дава Росен Миленов. Миленов беше един от уредниците на септемврийския митинг против властта, носещ гръмкия слоган " Против геноцида на Борисов и всички ръководещи мафии ". Тогава, с изключение на Миленов, имаше още двама уредници – Емил Русанов и Светослав Козлуджов, като Русанов беше най-известното лице. Той се води издател на вестник " Будилник " и е прочут като политически деятел в Лондон, с опити да провежда митинги там и в Брюксел. Самият Миленов удостовери пред Actualno.com, че е някогашен чиновник на ДАНС и не разяснява за какво е напуснал службата – още през 2010 година. Вместо това той сподели, че е пуснал специфичен уебсайт, на който е качена биографията му.
За разлика от септемврийския митинг, Миленов леко трансформира настояванията, най-много по отношение на депутатите. Остават главните – държавното управление на Бойко Борисов да подаде оставка, да има избрани конституционни промени (например съответни текстове в Конституцията за иницииране на референдум в разнообразни обстановки – преди всичко референдум дали желаеме да има референдуми по всички вероятни въпроси, отзоваване на настоящи депутати, кметове и общински съветници и понижаване на броя на народните представители, директен избор на висшите постове в правосъдната система, отпадане на отминалостта за приватизационни закононарушения, основаване на Антикорупционна прокуратъра по румънски модел) и да бъде свикано Велико национално заседание. Ето и какви са новите:
1. Народните представители да се избират с мажоритарна изборна система с релативно болшинство в многомандатни изборни региони при дали своят вот не по-малко от половината с право на глас (предложение за мажоритарен избор с безусловно болшинство в едномандатни региони на два тура е необятно прокламирано от Слави Трифонов, в това число с карта по какъв начин да има райониране, в която имаше бели петна).
2. Създаване на указател на гласоподавателите по техния автентичен сегашен адрес за унищожаване на така наречен " мъртви души " в изборните описи, които деформират целия изборен развой.
3. Въвеждане на необлагаем най-малко за лицата, които получават приходи под 800 лева месечно в действие от 1 януари, 2019 година.
4. Въвеждане на диференцирана Данък добавена стойност ставка от 12% за храни, 10% медикаменти и 8% за учебници и книги - също от 1 януари, 2019 година.
5. Държавата да записва и ръководи по Закона за акцизите и данъчните хранилища 28 данъчни (акцизни) склада за течни горива във всички административни области на страната за либерализиране на пазара.
6. Обвързване размера на работната заплата на народните представители с три минимални брутни работни заплати и унищожаване на всички полагащи им се спомагателни суми и привилегии по настоящето законодателство (ПОДНС).
Извън Миленов, поддръжка за митингите заявиха и от партията на някогашния варненски общински консултант Костадин Костадинов - " Възраждане ". От през вчерашния ден (12 ноември), до края на седмицата партията провежда митинги в 16:30 часа пред Министерски съвет, само че през вчерашния ден на апела ѝ се отзоваха малко хора и шествието на " Възраждане " се причисли към надалеч множеството хора, пристигнали да поддържат за следващ ден митинга на майките на деца с увреждания. " Ние от " Възраждане ", както постоянно сме с протестиращите през цялото време, не поради нещо друго, а тъй като сме едни от тях. Защото не сме плод на политически инженеринг ", споделят от партията на Костадинов, който нашумя със абсурда с Веселин Марешки преди време , поради който Марешки отиде на съд.
" У нас, съществува Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), антимонополно законодателство и един куп контролни органи и институции, които имат за задача да пазят жителите от произвола на едрия и мафиотизиран български капитал, в това число да постановат санкции и контролират цените, когато открият нарушаване на същото това законодателство. Те обаче не работят по предопределение, тъй като в действителност са основани да пазят ползите на тези, които сякаш би трябвало да управляват. И това е политически въпрос, в най-чистия смисъл на тази дума, тъй като това са политически органи ", е тезата на " Възраждане ".
Иначе през днешния ден, 13 ноември, митинг поради ниския стандарт на живот, високите цени на горивата и поради " Гражданска отговорност " ще има митинг и в Плевен. Той стартира от 17:00 часа, пред постройката на Областната администрация. А в това време ръководителят на парламентарната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова показа нова концепция за законодателна смяна, с която хем застрахователите да не бъдат " товарени " от галактически искове за компенсации, хем да има неимуществени компенсации и за по-далечни родственици на починали в произшествия. От Министерство на вътрешните работи пък предизвестиха, че тези, които блокират пътища, ще бъдат глобени. Кратка статистика демонстрира, че 13 души в Добричко ще бъдат санкционирани за блокиране на основно кръстовище, формирано от бул. " Македония " и " Добруджа " и " Добрич ", както и кръстовището сред път I-7, II-21 и III-213 отвън града, в региона на Троян са арестувани двама души за затваряне на пътища, а при село Врачеш, Ботевград, има наложени наказания на 12 души. Също 12 души са предизвестени за нарушение на публичния ред на кръгово кръстовище ул. " Магистрална " и ул. " Краков " във Велико Търново.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР