Протест на зърнопроизводители блокира международeн път Е-79 край Видин. На

...
Протест на зърнопроизводители блокира международeн път Е-79 край Видин. На
Коментари Харесай

Протест на зърнопроизводители блокира Е-79 край Видин /снимки/

Протест на зърнопроизводители блокира международeн път Е-79 край Видин. На място дойде и служебният министър на земеделието Явор Гечев, съобщи БНР. 
Земеделски производители от Видин, Монтана, Враца, Пазарджик и даже от прилежаща Румъния се събраха на митинг поради свободния импорт от Украйна, който блокира реализацията на българското произвеждане: 
" Ние сме се събрали тук, с цел да протестираме и да желаеме анулация на регламента за безконтролния импорт на зърно и земеделска продукция от Украйна. Нашите хранилища са цялостни със зърно и не можем да осъществяваме своята продукция заради безконтролния импорт на зърно и друга селскостопанска продукция от Украйна. Искаме анулация на Регламент 870 от 2022 година за импорт на земеделска продукция и зърно от Украйна, който изтича в края на месец май " изясни ръководителят на Видинския съюз на зърнопроизвoдителите Жечко Андрейски.
Изправени сме пред заплахата от банкрути, добави Александър Миндачкин, ръководител на браншовата организация в Пазарджик.
" Наближава беритба. Складовете на огромна част от сътрудниците в сектора са цялостни с продукция от предходната година, тъй като сега действително няма пазар, няма цена, няма търсене и след месец, два, три, когато стартира новата беритба, казусът ще бъде сериозен. "  
В знак на взаимност с протестиращите служебният министър на земеделието Явор Гечев персонално подкара трактора, с който беше блокирано придвижването по интернационалния път край Видин.
" Солидарността към Украйна не може да е с липса на взаимност към българските аграрни производители. Утре имаме доказана среща с представители на земеделските производители, ще чуем настояванията на земеделските производители, ще предлагаме спомагателни ограничения, свързани с европейското законодателство, тъй като този проблем не можем да го решим в България. Трябва Европа да реагира и се надявам да реагира по-бързо. "
Протестът продължава и в идващите два дни макар срещата с министъра, безапелационен е земеделският производител Александър Александров.
" Тук сме на следващия ден и вдругиден, с цел да покажем, че ни има, че сме живи, че желаем да останем в България, желаем да работим за нашата страна. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР