Протест на събирачите на трюфели и на билкарите задръсти движението

...
Протест на събирачите на трюфели и на билкарите задръсти движението
Коментари Харесай

Гъбари и билкари шестваха до Дунав мост и обратно

Протест на събирачите на трюфели и на билкарите задръсти придвижването по съществени булеварди в Русе: 

Събирачи на трюфели и билки от цялата страна се събраха през днешния ден в Русе на народен митинг. Той е ориентиран против предлагането да заплащат патентен налог, вместо досегашния 10 % върху сумата, която получават от търговците при предадена стока. Протестиращите се събраха на паркинга на „ Метро “, откъдето направиха автошествие до Дунав мост и назад, след което ще блокират с пешеходно шествие придвижването по пътя от и за София. Според предварителните им планове митингът би трябвало да продължи до 14:00 часа, предава.

Събирачите на трюфели обясниха, че желаят да се резервира досегашният вид, който е доста по-справедлив. С новите оферти търсачи с едно или няколко кучета ще заплащат еднакъв налог, а разноските и приходите им са разнообразни, настрана работата е сезонна. Не е ясно също по този начин дали патентният налог ще се заплаща единствено на една община или на всички, в които даденият събирач прави активност. В същото време общините имат едвам 8 % от горските територии и не е разумно да се заплащат налози на общината.

Националните асоциации чакат да има реакция от държавната власт, защото досега никой не ги е потърсил, с цел да разиска със събирачите на трюфели и билки измененията, които ги засягат. Те са изпратили писма до съответните министерства и се надяват, че след митинга такава среща ще се реализира. Участниците в митинга обявиха, че дейностите им не са политически, а желаят да бъде осветен сектора им, който наброява към 30 000 – 50 000 души.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР