Протест на хората с увреждания и на служители на здравната

...
Протест на хората с увреждания и на служители на здравната
Коментари Харесай

Протест на хората с увреждания и на служители на здравната каса в страната

Протест на хората с увреждания и на чиновници на здравната каса в редица градове в страната.

Исканията на служащите са да се усилят главните работни заплати, както и да се обезпечат спомагателни щатни бройки за вдишване на новите действия в НЗОК.

Протестът се провежда взаимно от двете синдикални организации на КНСБ и КТ " Подкрепа ".  Двата синдиката упорстват да бъдат отпуснати още 200 щатни бройки, които да покрият обслужването на хората с увреждания, защото от 1 юли тази година отпущането на медицинските произведения и помощните средства ще се поеме от НЗОК.

За администрирането им не са планувани никакви спомагателни средства. 

София:

Хората с увреждания излязоха на народен протест пред Министерството на здравеопазването в София и пред Регионалната здравна ревизия в Бургас. 

Те настояват за достъп до лекуване, за сложна, справедлива и бърза здравна експертиза и оценка на уврежданията, като се вземат поради всички заболявания, и обезпечаване на лекуването на редките заболявания по Здравна каса. 

Бургас:

В Бургас протестиращите се събираха пред районната здравна ревизия. Хората упорстват за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК и свеждане до най-малко периодите за обжалване пред НЕЛК. За достъп до способи, лекарства и лечения, както и плануване на доставките на медикаментите съгласно потребността на пациентите. 
 БГНЕС
Исканията им са разказани в отворено писмо-петиция, в него са включени още сложна и справедлива здравна експертиза, като се вземат под внимание всички болести, които водят до инвалидизация. Хората с увреждания упорстват и за създаване на единна система за информация.

Сред настояванията им да бъде леснен достъпът до лекуване, в въпросите на редките заболявания, да се търси опция в други страни. Зависимостта от дарителски акции да бъде избегната. НЗОК да преразгледа финансирането на лечения и лекуване по потребностите на пациентите и избраните болести. Достъп до нови способи на лекуване.
 БГНЕС
Имуноглобулинови лечения и плазмафереза. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Хората освидетелствани от ТЕЛК - да не губят правата си след всяка нова разпоредба и други.

Кюстендил:

За един час, от 10:00 до 11:00 часа, предупредително спряха работа служителите на РЗОК. Недоволните не излязоха пред постройката, останаха на работните си места, но не обслужваха клиенти.

Служителите в касата упорстват за нарастване на заплатите с 30 %, като съгласно тях за това е належащо към бюджета на НЗОК да бъдат прибавени 10 млн. лева

Пловдив:

Служители на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) излязоха на едночасов митинг. В 10:00 часа те напуснаха работните си места и стопираха да обслужват жители и представители на здравни заведения.

" Исканията на служащите са да се усилят главните  работни заплати на всички служащи и да се обезпечат спомагателни 200 щатни бройки за вдишване на новите действия в НЗОК, които да се разпределят съразмерно във всички каси в страната ". Това сподели пред публицисти водачът на КТ " Подкрепа " в Пловдив Атанас Кръстев. 

По думите му плануваните в актуализацията спомагателни  4 млн. лева. за заплати и осигурителни вноски за личния състав са извънредно незадоволителни, с цел да се обезпечи обикновено нарастване на заплатите. Според него те би трябвало да набъбнат не процентово, а най-малко с 200 лв. месечно. По наши калкулации актуализацията би трябвало да обезпечи 10 милиона лв. по това перо, добави Кръстев.

По думите му в здравната каса в Пловдив работят към  160 висококвалифицирани чиновници, които управляват и управляват милиони левове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР