Протегната ръка на Гешев към МВР идва след престрелки и

...
Протегната ръка на Гешев към МВР идва след престрелки и
Коментари Харесай

Гешев протяга ръка към МВР и ДАНС, за да борят заедно престъпността

Протегната ръка на Гешев към Министерство на вътрешните работи идва след престрелки и взаимни обвинявания сред двете институции. По случая “Семерджиев ”, да вземем за пример, прокуратурата и силовото министерство си размениха взаимни обвинявания. 

 

Идеята на основния прокурор е взаимните екипи да правят първичен разбор, а след това и непрекъснат мониторинг на наличните данни за шест категории закононарушения – проведена престъпност, корупция по " високите етажи " на властта, стандартна (битова) престъпност, трафик и разпространяване на опиати, телефонни и интернет измами, незаконна миграция.

 

Ето и цялостния текст на писмата, изпратени от Гешев:

" През последната към една година българското общество е изправено пред резистентен и мощно стеснителен растеж на престъпността. Ежедневни са случаите на осъществяването на тежки престъпни закононарушения, жертви на които стават десетки български жители. Свидетели сме и на завръщането на форми на престъпността, които считахме за забравени – от ден на ден младежи попадат в клопката на зависимостта от опиати, заливащи българските училища; рекордни са равнищата на миграционния натиск; голям брой възрастни хора стават обект на грабежи и измами; всекидневно почтени хора губят живота си при тежки пътни произшествия, породени от използвали наркотични субстанции и алкохол водачи. Влошената среда за сигурност в интернационален проект, подбудена от водената на няколкостотин километра от границата ни война, засилващите се икономическа и обществена рецесии, неизбежно водят до утежняване на криминогенния фактор.

Сред българския народ от ден на ден се ускоряват опасенията за това дали институциите, призвани да обезпечават сигурността и спокойствието, са способни да извършват своите пълномощия. Нестабилната политическа конюнктура докара до нещо немислимо в страна член на Европейския съюз, а точно построяването на стени от съмнение сред институциите, призвани да противодействията на престъпността във всичките й форми. Вместо взаимоотношение сред институциите от обособените управляващи, ангажирани с правоохранителната и правоприлагащата активност, е налице построяването на стени от съмнение и нестимулирани офанзиви сред техни представители. Всичко това влече след себе си съсипия на демократичните устои на правовата страна и ускорява недоверието измежду жителите към личната им страна.

Считам, че като представители на институциите, призвани да служат на българските жители, като подсигуряват и пазят техните права и сигурност, сме длъжни по допустимо най-категоричен метод и в незабавен порядък, да подобрим координацията и взаимоотношението сред Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “. Противопоставянето на страната против престъпността и корупцията е невероятно без общите старания сред всички държавни институции. Това са упованията и на българските жители, които не могат повече да живеят в неустановеност и даже в боязън, че ще станат жертва на незаконно посягане.

Именно за това, с цел да оправдаем доверието на общество, което чака сполучливо да противодействаме на престъпността и корупцията, предлагам издаването на взаимна заповед сред Прокуратура на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС за основаването на взаимни екипи от трите институции, които да правят първичен разбор, а след това да реализират и непрекъснат мониторинг на наличните данни за шест категории закононарушения – проведена престъпност, корупция по „ високите етажи “ на властта, стандартна (битова) престъпност, трафик и разпространяване на опиати, телефонни и интернет измами, незаконна миграция.

Изразявам твърдата си увереност, че в полза на българските жители сме длъжни да загърбим персонални и конюнктурни ползи, с цел да може в незабавен порядък да предприемем действителни дейности за гарантиране на тяхната сигурност и разцвет ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР