Просветното министерство намали с малко над 50 млн. лв. бюджетите

...
Просветното министерство намали с малко над 50 млн. лв. бюджетите
Коментари Харесай

Орязани са бюджетите на девет образователни европроекта

Просветното министерство понижи с малко над 50 млн. лева бюджетите на девет свои европроекта в опит да убеди Европейската комисия да размрази заплащанията по оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък " и в това време да минимизира предстоящите загуби на евросредства по нея.

Орязаните пари не се губят, а остават в общия бюджет на програмата от 1.37 милиарда лева и ще се употребяват по други планове, оповестиха от Министерството на образованието и науката за Mediapool.

Предстои обаче и общо понижаване на европарите по програмата. Това ще стане, откакто с Брюксел бъдат контрактувани така наречен финансови корекции. Санкциите ще са % от бюджета на еврофинансирането по програмата и ще бъдат поети от държавния бюджет, а не от обособените реализатори на плановете.

Редуцирането с 50 млн. лева на европарите за просветителното министерство визира планове като " Твоят час ", посредством който се финансират извънкласни действия в учебните заведения, както и плановете за студентски и училищен практики, стипендии за бъдещите висшисти, за обучение на възрастни. Общият бюджет на тези планове е 268 млн. лева Намалението на бюджетите не визира главните действия по плановете, а парите за хонорари на екипите за ръководството им и за външни услуги. Направени са и икономии от публичните поръчки, обясниха от Министерството на образованието и науката.

Плащанията от Брюксел по програмата бяха спрени главно поради проблеми с ръководството и контрола на плановете на просветителното министерство. Според Европейска комисия е позволено неприемливо разбъркване на двете функционалности, защото в един миг някогашният министър на образованието Меглена Кунева е отговаряла за осъществяването на плановете и за контрола върху тях, защото е ръководела и ръководещия орган по програмата (тогава дирекция в министерството). За казуса заяви служебният министър на образованието Николай Денков при започване на годината. Още тогава той съобщи, че България ще загуби пари по програмата.

Към момента за точния размер на корекциите към момента се водят договаряния, оповестиха от просветителното министерство. Ясно е обаче, че санкциите ще са за цялата стратегия, а не за обособени планове и ще се заплащат от държавния бюджет.

В същото време от сряда, 1 ноември, програмата за просвета към този момент се ръководи от независимо звено - изпълнителна организация " Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Това също е една от ограниченията за топене на заплащанията от Брюксел. В осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия се работи и за повишение на административния потенциал на чиновниците на ръководещия орган на програмата. " В развой на подготовка е основаването на особено звено, в границите на МОН или към него, което да ръководи плановете, по които министерството е бенефициент ", обясниха от ведомството.

В същото време по програмата няма нито един подписан контракт по планове за просвета, а това е главно перо от бюджета ѝ, за което са планувани над 560 млн. лв.. Към момента има две оповестени процедури - " Изграждане и развиване на центрове за върхови достижения " и " Изграждане и развиване на центрове за подготвеност ". Те бяха оповестени още през лятото на предходната година, само че поради проблеми с избора на оценители и досега не е ясно кои оферти ще получат финансиране. От просветителното министерство оповестиха, че процедурата по оценка е завършила и оценителният отчет предстои на обзор от администрацията. След това би трябвало да се реши дали той да бъде признат, върнат или отритнат. Очаква се резултат да има до 10 ноември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР