Просветният министър Красимир Вълчев планира сериозни промени в модела на

...
Просветният министър Красимир Вълчев планира сериозни промени в модела на
Коментари Харесай

Вълчев ще ограничава автономията на университетите

Просветният министър Красимир Вълчев възнамерява съществени промени в модела на академичното самоуправление, които да лимитират автономията на университетите. Целта им ще е да покачат отговорността на ректорите, както и пълномощията на министерството при неспазване на рекомендациите му. Това стана ясно от отговора му на въпроса на депутата от Българска социалистическа партия Иво Христов през вчерашния ден в парламентарната просветна комисия.
Затвореното академично самоуправление на родните университети е довело до неприятни резултати, призна министър Вълчев. По думите му доста висши учебни заведения не съблюдават методиката на МОН от м.г., съгласно която те би трябвало да насочват отпуснатите от ведомството спомагателни средства за оповестените от кабинета предпочитани професионални посоки тъкмо към въпросните посоки и по този метод да подсигуряват, че ще преструктурират приема си съгласно потребностите на пазара на труда, написа в. " Сега ".
В сходни случаи обаче МОН е с вързани ръце - може само да насочи рекомендация към университетите да поправят вътрешните си правила, само че не и да ги глоби за неспазването им. Най-крайната мярка е да предложи лишаване на акредитацията на въпросния вуз, само че до това до момента не се е стигало. " Вече ми е неловко да подписвам документи, на които да се извинявам с академичната автономност ", разяснява министърът, наблягайки, че всеобщо ректори отхвърлят да извършват рекомендациите на ведомството му.
Вълчев съобщи, че може да уточни " доста образци ", само че даде единствено един - за Техническия университет в София, на който м.г. са били дадени 7 млн. лева за предпочитаното направление информационна и компютърна техника, само че самото то не е получило и стотинка в допълнение от държавните дотации. Препоръките му не се спазвали и във връзка с заплащането, където тук-там се раздавали огромни бонуси към заплатите - учител да вземем за пример получавал добавка поради това, че бил " учен от БАНИ " (Българска академия на науките и изкуството, която е Неправителствени организации и не може да дава такива степени - б.р.).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР