Простудата е само една от причините за запушения нос. Зиме

...
Простудата е само една от причините за запушения нос. Зиме
Коментари Харесай

Как се духа нос

Простудата е единствено една от аргументите за запушения нос. Зиме тя е й най-честата, несъмнено, Но въпреки всичко не е единствената. Ето за какво преди да обстреляте носа си с антибиотици, би трябвало да се убедите, че той се е запушил точно заради зараза, а не поради нещо друго. Какво може да е то?

Лошо време

Когато е студено и вали, подсмърчането и кихането са знак, че настивате. И въпреки всичко това може да е не поради вируси, а да е реакция на организма на смяната на температурата и на атмосферното налягане. При някои хора е нарушена регулацията на съдовия тонус на вегетативната им нервна система (вегетативна дистония). Кръвното им скача, нарушава се топлообменът и те мръзнат или се потят без причина. Някъде назовават такива хора метеоронати (зависими от меорологичните условия). При неприятно време се появява носов секрет и те вземат решение, че са настинали.

Стрес

При стрес в тялото се синтезира адреналин. Той попада в кръвта и посредством нея и в носа, където свива кръвоносните съдове и резултатът е обособяване на секрет.

Гъбична алергия

Хората си мислят, че алергиите запушват носа им напролет и през лятото, когато всичко цъфти. А през зимата по дърветата няма даже листа, каква ти алергия може да има? Как каква - гъбична! Именно през зимата организмът реагира на плесените, да вземем за пример в мократа шума по улиците или по стените на панелките.

Радиатори и климатици

Радиаторите и изключително климатиците не смо загряват, само че и изсушават въздуха. А сухият въздух е вреден. Той изсушава лигавицата на носа и тя става податлива на алергени и бактерии. Ето за какво въздухът у дома би трябвало да се овлажнява било с мокри кърпи върху радиатора, било със специфични овлажнители.

Крива носова бариера

Идеалният нос е необичайност. При множеството хора носовата бариера е изместена в едната страна, а в случай че е и свита, дишането им се затруднява. Много постоянно тъкмо по нея се образуват и полипи, които частично запушват ноздрата. Човек си мисли, че го мъчи хронична хрема или алергия, а в действителност има вазомоторен ринит, провокиран от деформиране на носовата бариера. При него също се образува слуз.

Да се секна или не?

При изсекване към 4 мл от секрета в носа може да попаднат в максиларния синус в горната челюст, който е най-големият от синусите. Това може да го възпали и да докара до безкрайна хрема и главоболие. Другата заплаха е поради внезапната смяна на налягането в носа секретът да отиде в слуховата тръба. Тогава резултатът е отит.

Разбира се, не е добре и да си сополив. Но оптмалното издухване на носа е така наречен секнене " по пролетарски ". Обземат се и се притискат не и двете ноздри едновременно, а подред - първо едната, след това другата. Така налягането в носоглътката не се покачва внезапно и в максиларния синус и в евстахиевата тръба не попада нищо.

Ако носът е напълно запушен и секненето не е ефикасно, промийте ноздрите с вода с 1% сол. Правете го легнали по тил с отпусната надолу под нивото на гърдите глава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР