Проституцията все повече се пренася в дигиталния свят. За правозащитничката

...
Проституцията все повече се пренася в дигиталния свят. За правозащитничката
Коментари Харесай

Oбещания за големи месечни доходи и безплатно жилище, реалността обаче се оказва жестока

Проституцията от ден на ден се придвижва в цифровия свят. За правозащитничката Астрид Ференбах, която от 10 години оказва помощ на жени, принуждавани да проституират, тази наклонност е " голямо предизвикателство ". Освен това доста дами постоянно сменят обитаемото място, откъдето практикуват специалността си, а това в допълнение лимитира контактите им с външния свят. " И попадат напълно във властта на сводниците ", споделя Астрид Ференбах пред публичната медия ARD, представени от " Deutsche Welle ".

Жените са застрашени от изолираност

Правозащитничката от Манхайм и нейните сътрудници от време на време влизат в онлайн-контакт със застрашени дами точно в уеб страниците, където те оферират услугите си. Прекият контакт с дамите, който от време на време е единственият метод да бъдат измъкнати от капана на проституцията, през днешния ден към този момент е много усложнен.

" Навярно и заради това, че мобилните телефонни номера, указани на уеб страниците, нормално водят не към самите дами, а към сводниците ", споделя Астрид.

Екип от проверяващи публицисти на немските публични медии NDR, WDR и от " Зюддойче Цайтунг " през последните месеци са разговаряли с жертви, с представители на здравните служби и на филантропични организации, както и с прокурори и следователи. Журналистите слагат акцент върху един значим извод - дигитализацията трайно трансформира сектора на проституцията – наклонност, която беше в допълнение подсилена от ограниченията срещу пандемията от Ковид през последните години. Журналистите откриват освен изместване на секс-услугите в интернет, само че и промени в обичайна проституция: през днешния ден тя се практикува все по-често в частни жилища и хотели.

От обществени мрежи и уеб сайтове

Интернет играе основна роля във всяка фаза от процеса на употреба на женските тела. Сутеньорите подмамват своите жертви в обществените мрежи и в разнообразни уеб сайтове, а благодарение на месинджър-канали провеждат логистиката и превоза. Те непрекъснато управляват своите жертви благодарение на смарт телефоните им, изпращат им заплашителни известия, изнудват ги с голи фотоси – в това число и с цел да им запушат устата пред полицията.

" Вече съвсем не са останали случаи на полова употреба вън от интернет ", споделя Ненад Наца, началник на отдела за битка против търговията с хора в Европол.

Журналистическите следствия поддържат това виждане: върви интензивно и целеустремено рекрутиране на дами благодарение на онлайн разгласи. Екипът от проверяващи медии, в който вземат участие и публицисти от Нидерландия, Швейцария и Унгария, изследва общо 45 000 сходни разгласи и стига до 33 уеб страницата, регистрирани в разнообразни източноевропейски страни. Става дума за уеб сайтове на районни медии, за интернационалните трудови тържища и за профилирани интернет портали. Обявите са ориентирани към дами от България, Унгария, Румъния или Полша и дават обещание работа в Германия.

Обещания, които нямат нищо общо с действителността

Обявите неведнъж звучат по един и същи метод: търсят се " красиви девойки с високи упования ", на които щели да бъдат спестени бюрократичните компликации. Обещанията гласят: " безспорна поверителност, сигурност и непорочност ", " платежоспособни непрекъснати клиенти ", " отлични условия на труд " и най-много – доста пари. Говори се за облаги от по няколкостотин до няколко хиляди евро дневно, а в някои разгласи даже се дават обещание месечни приходи в размер на милиони и гратис жилище.

Обикновено тези обещания нямат нищо общо с действителността. Многобройни събеседнички го удостоверяват в диалог с публицистите. Безплатното жилище се оказва просто фантазия, същото важи и за обещанията, че дамите ще получават целия си доход. Те описват и други нелицеприятни детайлности. В обособени случаи спалното долни дрехи се сменяло единствено веднъж в денонощието, дамите трябвало собственоръчно да дезинфекцират чехлите за баня на клиентите, а след работа да почистват и да изхвърлят боклука.

Засега е мъчно да се каже какъв брой тъкмо дами в брашна биват вербувани посредством сходни разгласи и дали тези разгласи наложително водят към сексуална употреба. Германската федерална полиция обаче открива въз основата на обстоятелства, че към една трета от дамите, ставащи жертва на търговия с хора за полова употреба, в действителност идват от България, Румъния и Унгария.

Вербуване и посредством Facebook

Лековерни източноевропейски дами биват вербувани даже през Facebook – платформа, която не е изключително известна измежду младите. Мария да вземем за пример, която във Facebook получила покана за другарство от Корнел (имената са промени от редакцията – бел. ред.). Започнали да си пишат, тя скоро му разказала за своите финансови проблеми, той пък ѝ се обяснил в обич. Две седмици по-късно я взел от Румъния, с цел да я води в Мюнхен. После нещата бързо загрубели. Корнел бил нападателен, заключил Мария в някакво жилище. " Ще проституираш, другояче ще те хвърля от прозореца ", заплашил я той.

Разследващите органи удостоверяват, че дами за полова употреба се набират и през Facebook. В отговор на журналистическо питане, от концерна " Мета " (към който принадлежат Facebook и Инстаграм) дават отговор официално: " Търговията с хора е нещо извънредно, тя не е разрешена на платформите на " Мета ". "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР