Прословутият Път на Копринката“, с който израз се означават корупционните

...
Прословутият Път на Копринката“, с който израз се означават корупционните
Коментари Харесай

Фирма на президентския съветник Пламен Узунов печели съмнителен търг за 100 бона в Дупница

Прословутият „ Път на Копринката “, с който израз се значат корупционните практики, опря и до Дупница. Пловдивска охранителна компания, зад която стоят другари на президентския консултант Пламен Узунов, поема защитата на общинските обекти – детска градина, парк „ Рила “, постройката на кметството, гробищния парк, автогарата и други

 

Кметът на Дупница, социалистът Първан Дангов, дава на президентските протежета поръчка. Стойността на контракта е 560 664 лв., като с Данък добавена стойност сумата е над 670 хиляди лв. за година.

 

Въпреки че сумата е огромна, общоприетата социална поръчка, която дава опция да вземат участие доста компании и цената да падне, не е направена, а е определена процедурата „ директно договаряне “. Поканени са единствено три охранителни компании, и то от Пловдив, неизвестно Секюрити за какво. През миналите години общинските обекти в Дупница се охраняват от пазачи, назначени на минимална заплата от кметството, и по този начин се харчат надалеч по-малко пари от препоръчаните в този момент близо 700 000 лв.. Вместо да се вдигнат заплатите на тези локални хора, се прави предупреден избор.

 

Трите поканени компании освен че са от Пловдив, само че като се разрови Търговският указател, се оказват и свързани!

 

В доста къси периоди,  единствено седмица откакто е  оповестено директното договаряне, е определени спечелилият – „ Алфа Сот Секюрити “.

Фирмата предлага оферта с цели 36 лв. по-малко от заложената сума. Втората компания „ Гитаниум Гард “ желае едвам 4 лв. и 50 стотинки по-малка сума от началната, до момента в който „ Брадърс Секюрити Груп “ не са мръднали от заложената цена.

 

Всичко това оставя чувството за нагласена и авансово контрактувана поръчка. Справка в Търовския указател демонстрира, че „ Алфа СОТ Секюрити “ е благосъстоятелност на Ангел Каракашев и сдружението „ Юсис “. До 2018 година шеф на компанията е Иван Манолов, а по-късно постът се поема от Каракашев.

 

Въпросният Иван Красимиров Манолов в този момент е шеф на „ Брадърс Секюрити груп “, втората поканена пловдивска компания. Собственик на сдружението е „ Перфекта тур “. Компанията е благосъстоятелност на Николай Красимиров Манолов, който очевидно е брат на шефа.

 

Запознати  от Пловдив са безапелационни, че Иван Манолов и президентският консултант Пламен Узунов са близки другари от години. По-точно от времето, когато Узунов се подвизава като полицейски началник в Пловдив. Тогава даже върви слух, че Пламен Узунов е прикрит съучастник с Иван Манолов в охранителната компания „ Брадърс Секюрити Груп “. Слухът се подхранва от обстоятелството, че тази компания незабавно откакто Узунов става полицейски началник, а по-късно длъжностен вътрешен министър и консултант по сигурността на Румен Радев, стартира да печели публични поръчки за милиони левове по вълшебен метод.

 

През 2020 година медиите настояват, че охранители от тази конструкция са влезнали в битка с служители на реда, охранявали митингите, които, както е известно, започнаха след вдигнатия пестник на Румен Радев. Специално гардовете са доста дейни в споровете, пламнали из цяла София през нощта на 10 против 11 август 2020 година Така или другояче, присъединяване на охранителите в тези битки до момента не е доказано публично от следствие на полицията и прокуратурата.

 

„ Алфа Секюрити груп “, която получава поръчката в Дупница, ще би трябвало да обезпечи 23-ма охранители. Един човек ще пази денем постройката на общината. Двама ще обикалят светлата част на денонощието в Градската градина. По четирима охранители непрекъснато ще наблюдават за реда в парк „ Рила “, на гробищния парк, край депото в местността Злево и в склада, и сервизната база на общината. По двама индивида през нощта ще пазят автогарата, приюта за кучета и депото край Джерман. Предстои да забележим дали това ще се случи и по какъв начин ще се оправят поканените гардове.

 

Веднага откакто се разчува, че от Дупница са се отказали от конкурс, а са избрали единствено три компании, измежду общинските съветниците стартира ропот. Те недоволстват, че близо 700 000 лв. ще се подарят за година на компания, очевидно посочена от авторитетни настойници. Общински консултант желае документално пояснение за това, като задава въпросите си още през март. Той обаче и до момента не е получил отговор, кое е наложило да поканят единствено три избрани компании, кой и по какви критерии ги е избрал. А може би Дупница към този момент не е единствено Галев град.

Дали?

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР