Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до

...
Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до
Коментари Харесай

Стоилов: Съдебната карта трябва да се осъвремени

Прословутата правосъдна промяна не трябва да се свежда единствено до диалози за следващи промени в глава „ Съдебната власт “ на Конституцията. Тя включва осъвременяване на правосъдната карта, само че тъй че да усъвършенства правораздаването и изискванията за отбрана на правата на жителите. Това сподели служебният министър на правораздаването проф. доктор Янаки Стоилов по време на полемика на тематика „ Достъпно и дейно правораздаване посредством разработване на нова правосъдна карта “, проведена от Министерството на правораздаването.

„ Изработването на нова правосъдна карта визира освен магистратите, а по този начин също жителите и локалните власи. Поредицата от срещи, които организирах с съвсем всички професионални организации в правната сфера преди няколко дни, изрично удостовери този факт. Темата е значима и сензитивна. Тя провокира разнообразни отзиви и както видяхме даже митинги против направените оферти “, съобщи Стоилов, представен от „ Фокус “.

По думите му е нужна задълбочена професионална и социална и полемика, която е трябвало да стартира още при установяване на критериите за разработване на нова правосъдна карта.

„ Правосъдието е значимо, с цел да се остави единствено на магистратите, а още по-малко да се остави единствено на ръководещите правосъдната власт. Определянето на структурата на съдилищата и териториалния обсег на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически специалности – юристи, нотариуси, правосъдни изпълнителни, и най-масово върху жителите “, уточни още правосъдният министър.

Стоилов разясни, че методът, по който са възлагани и изпълнявани решенията по плановете от Оперативна програма „ Добро ръководство “, не е най-хубавият образец за положително ръководство.

„ Решението за пускане на план за основаване на единна осведомителна система на съдилищата и на правосъдна карта е взето още от предходния състав на Висшия правосъден съвет в осъществяване на план по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “. Не се тормозя да установявам, че методът, по който са възлагани и изпълнявани доста от плановете по тази стратегия, не е най-хубав образец за положително ръководство. На каквото и да е комерсиално сдружение, би трябвало да се разчита да проектира една държавна активност. Такова „ аутсорсване “ на пълномощия на държавното ръководство е една от аргументите за намаляване на потенциала и отговорността на страната през последните години освен в региона, в която работим “, добави той.

Той посочи, че не подценява свършената досега работа, само че считам, че тя е единствено причина за приемане на решения от Висш съдебен съвет, Министерството на правораздаването, държавно управление, парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР