Прословутата оферта за 7-те танкера е с референтна цена Хенри

...
Прословутата оферта за 7-те танкера е с референтна цена Хенри
Коментари Харесай

Васко Начев: Бизнесът, синдикатите или самото служебно правителство си сложи примка на вратлето!?

Прословутата оферта за 7-те танкера е с референтна цена Хенри хъб и по данни на Булгаргаз към тогавашна дата тя е била $34/MWh. Цената с включени награда, втечняване, превоз и разтоварване по офертата е $175/MWh. Да, да, и разтоварване, тъй като има планувани едни 150000 $ за това и само в случай че цената е повече, разликата се поема от клиента.

 

Тогавашната цена на TTF (Нидерландската борса) e $206/MWh, която цена е референтна за ценообразуването на приемания от нас съветски газ.

 

Почти не остана човек у нас, който да не знае, че формулата е: 70%TTF +30% нефтени деривати. Към същата дата цената на газа от Газпром по съществуващия контракт би била $155/MWh.

 

До тук добре.

 

Това е и главен претекст на служебното държавно управление да твърди, че доставките на този полутечен газ са неизгодни, и че ще си търсят контакт за диалози с Газпром.

 

Месец по- късно нещата обаче получават напълно друг тип!

 

Днес цената на Хенри хъб си е отново- $34/MWh. Т.е цената на газа от 7-те танкера би била същата- $175/MWh. Нали по този начин?

 

И да забележим къде е примката?

 

Цената на TTF към този момент е на равнища от $273/MWh или вероятно доставян от Газпром газ за нас би ни коствал към този момент $201/MWh.

 

Хайде в този момент всички тези, които си желаят съветския газ да бъдат по този начин положителни, да си заявят съответните количества на посочената цена…

 

Васко Начев, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР