Прословутата фраза „Сезам, отвори се” на разбойника Али Баба е

...
Прословутата фраза „Сезам, отвори се” на разбойника Али Баба е
Коментари Харесай

Alibaba казва „Сезам, отвори се” за Daimler, Audi и Volvo

Прословутата фраза „ Сезам, отвори се” на разбойника Али Баба е също толкоз магична, колкото и гласовият помощник, който Alibaba Group ще вгражда в колите на Mercedes, Audi и Volvo. Китайският колос в електронната търговия към този момент е сътрудник със упоменатите три компании, на които ще предложи своя Tmall Genie, който ще прави всичко: ще започва автомобила, ще възнамерява пътуването или ще ревизира налягането в гумите – с гласови команди.

Програмата даже ще може да разпознава гласа, с цел да реагира единствено на оторизиран. Подписаното съглашение при започване на предходната седмица е следващата стъпка към задачата на Китай да се трансформира в световен водач в автомобилния пазар. И това изобщо не е пресилено изказване. Истината е, че Daimler не се нуждае от технологията за гласов помощник на Alibaba, защото показаната посредством Mercedes A-Class лична технология прави всички, което и Tmall Genie. Но подписаното съглашение е самопризнание за това, че европейските производители ще зависят от ден на ден от Китай в бъдеще.

“Бъдещето на автомобилния бранш и подвижност ще се развива и оформя в Китай”, декларира Карстен Брейтфелд, някогашен управител в BMW, който сега оглавява китайската Byton. Това няма да става посредством наложителните джойнт венчъри (които изиграха своята роля и държавното управление ги отмени), а посредством сходни партньорства, като въпросното с Alibaba.

Задължителните досега джойнт венчъри даваха опция на западните компании да продават в Китай, а пък китайските да получават гратис ноу хау. Сложните мотори с вътрешно горене, обаче, се оказаха отвън силите на китайците. За счете на това по-лесната технология на електрическите автомобили им дава опцията да оглавят пазара.

“Електрическият мотор снижава фрапантно бариерата за пускане на производство”, разяснява Аксел Шмид, съветник в Accenture. “Затова сега виждаме толкоз доста играчи по едно и също време да се появяват на пазара.”

През 2017 година в Китай са продадени 777 000 електрически или хибридни коли, с което е №1 по този индикатор в света. Този брой ще пораства прогресивно, тъй като държавното управление вкара квотен принцип, което ще рече, че от общия размер продажби в страната всяка компания би трябвало да продава избран % (който ще пораства всяка последваща година) електрифицирани коли.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР