Проруската партия Възраждане съобщи на брифинг в Народното събрание, че

...
Проруската партия Възраждане съобщи на брифинг в Народното събрание, че
Коментари Харесай

"Възраждане" се похвали с над 470 хил. валидни подписа за референдума им срещу еврото

Проруската партия " Възраждане " заяви на брифинг в Народното събрание, че Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) е завършила инспекцията на събраните подписи за референдума за опазване на българския лев и е открила съществуването на над 470 хиляди годни подписа.

С приключването на този стадий от процедурата следва Народното събрание да се произнесе в период до три месеца. Гласуването е официално, защото по закон при събрани над 400 хиляди подписа депутатите се задължават да насрочат референдум, без да разискват предлагането, напомни организационният секретар на " Възраждане " Деян Николов.

 Референдумът за еврото: дъвка за изборни балончета Референдумът за еврото: дъвка за изборни балончета

" Очакваме формалния протокол от ГРАО, по-късно подписката би трябвало да мине през съответните комисии за разглеждане и да влезе в пленарна зала за гласоподаване, като там Народното събрание ще има право да прави единствено леки редакции без да трансформира смисъла на въпроса и най-много датата ", обясни Николов идващите стъпки. По негови калкулации до 7 юли Народното събрание би трябвало да излезе с решение за осъществяване на референдум, защото подписката е импортирана в Народното събрание на 7 април. Той добави, че съгласно текстовете в закона, в случай че в идната една година след излизането на решението предстоят избори, то референдумът би трябвало да се организира с тях, което става с декрет на президента. Според него първата опция за провеждането на референдум са локалните избори на есен.

Тази догадка би могла да се реализира, в случай че преди насрочването на датата за референдума въпросът не бъде нападнат пред Конституционния съд. Засега няма публични позиции на партиите дали биха оспорили допустимостта на въпроса, само че условието е най-малко една пета от депутатите (48 души) да внесат такава тъжба. Право да сезират Конституционния съд имат и Министерският съвет, висшите касационен и административен съд и основният прокурор.
Конституционният съд би трябвало първо да се произнесе по допустимостта на настояването, а по-късно - всъщност. След окончателното изговаряне на съда президентът разполага с още един месец от обнародването на решението на Народното събрание да дефинира датата на референдума. Самото допитване може да се насрочи сред два и три месеца след датата на обявяване.

 " Възраждане " внесе 590 хиляди подписа за референдум против еврото, какво следва

От " Възраждане " считат, че даже и Конституционният съд да бъде сезиран, въпросът " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043г.? " ще издържи. Според Николов може да се дискутира само неговата правомерност, защото Законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление не разрешава изговаряне по въпроси, уредени във към този момент признати и утвърдени интернационалните контракти.

" Поставянето на референдум на въпрос до коя година да запазим българския лев е изцяло законосъобразно ", счита Николов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР