Пророк Даниил е един от четиримата големи пророци, книгата му

...
Пророк Даниил е един от четиримата големи пророци, книгата му
Коментари Харесай

Празник е! Хубави имена имат повод да почерпят

Пророк Даниил е един от четиримата " огромни " пророци, книгата му е част от Библията. Живял в края на VII и първата половина на VI век преди Христос. Бил потомък от племето (коляното) на Юда, т.е. имал еврейско царско родословие. Още като дете Даниил бил отведен дружно с родителите си в плен във Вавилон, откакто цар Навуходоносор превзел Юдейското царство и разрушил храма в Йерусалим. 

С негово предписание Даниил (когото царят преименувал на Валтасар) и тримата му еврейски приятели Анания, Азария и Мисаил били обучавани в царския двор. И тъй като триумфът им в образованието бил отличен, когато младежите навършили пълноправие, царят им дал високи постове в страната. Но те били възпитани от фамилиите си в юдейската вяра, вярвали в единия същински Бог и Го почитали с молебствия и извършване на Божия закон. При това Даниил имал от Бога дарбата да пояснява сънища и разтълкувал един неразбираем сън на царя. А по-късно пророкът предсказал и идването на Спасителя Христос.

Когато Навуходоносор наредил да му създадат златен кумир ( " истукан " ) и изискал всички чиновници и народът да му се покланят, тримата младежи не се поклонили на идола. Даниил по това време не бил в столицата, само че царски хора докладвали на владетеля, че Анания, Азария и Мисаил не изпълнили заповедта. Такова непокорство се наказвало със гибел - хвърляли непокорните в огнена пещ. Но когато ги хвърлили в огъня, тримата по превъзходен метод оживели. Същото се случило по-късно и с Даниил, който цар Дарий хвърлил в бездънен трап с лъвове, тъй като пророкът не се подчинил на заповедта за удостояване на идолите и на изображението на царя. Щом видял чудото, Дарий помилвал Даниил и го задържал в своя двор, където той останал да служи още дълго и починал в дълбока напреднала възраст в град Суза (днес Шуш в югозападния завършек на Иран).

Имен ден честват Анани, Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани, Данко.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР