Пропутинските политици, както ги наричат в западните медии, спечелиха триумфална

...
Пропутинските политици, както ги наричат в западните медии, спечелиха триумфална
Коментари Харесай

В Унгария и Сърбия победи руският интерес

" Пропутинските политици ", както ги назовават в западните медии, завоюваха триумфална победа на изборите в Унгария и Сърбия. Опитът на президента на Украйна да се намеси в тази обстановка, явно, единствено навреди на украинската идея и оказа помощ за провалянето на прозападните сили. Какво значи това за ползите на Москва и Русия?

Либералните по дух и насочени към Брюксел и Вашингтон медии предизвестиха унгарците и сърбите, че поради събитията в Украйна Европа навлиза в нова епоха, тъй че изборът ще бъде исторически. Унгарците и сърбите взеха решение да сменят конете в придвижване.

В Унгария обединението на премиера Виктор Орбан, основана на партията ФИДЕС, завоюва към 53% от гласовете и 88 места в едномандатните изборни региони. По предварителни калкулации това са 135 от 199 места в Народното събрание. Така Орбан съумя освен да бъде избран отново за четвърти следващ мандат (за общо пети, в случай, че беше и министър председател през 1998-2002 г.), само че и да резервира конституционното болшинство за своя народ, само че и да усили това болшинство с два мандата.

В Сърбия, където все още на писане са преброени към 90% от гласовете, сегашният президент Александър Вучич набира малко под 60%. На предварителните парламентарни избори, които се организираха по едно и също време с президентските, неговият блок " Заедно можем всичко " взема към 42-44%, други 11-12% получават обичайните сътрудници на Вучич - социалистите, които в миналото бяха водени от Слободан Милошевич, а през последните 16 години от Ивица Дачич.

На изборите за Белградско заседание резултатите на тези сили са надлежно 38,1% и 6,9%. Това значи и надзор върху капризната столица, която в Сърбия се отличава с най-прозападните настроения (имайки поради това, хитрият Вучич, с цел да не нервира още веднъж жителите на Белград, назначи през 2018 година за кмет - а кметовете там се избират от Скупщината - безпартийния детски хирург Зоран Радойчич).

Като цяло това е цялостен погром. И си коства да се обясни чий тъкмо.

Изненадващо на ръководещите се опълчиха обединения, събрани по общ принцип (да не кажем - съгласно един брюкселски наръчник). Те се нареждаха като цялост от технократи, които оставят настрани своите идеологически разлики, с цел да се борят с властническите навици и корупцията на Орбан-Вучич. Иначе това бяха блокове от орли, раци и щуки – включваха леви, либерали, национални малцинства, феминистки и даже някои консервативно-националистически сили.

Например, унгарската опозиционна коалиция включва партията “Йоббик”, която до неотдавна се смяташе за коренно националистическа и „ очевидно проруска “.

Сега не е по този начин: от времето на „ завладяването на Крим “ „ йобиците “ се преоблякоха от „ крайнодесни “ в умерени. Но Орбан и Вучич са наричани „ пропутински водачи “ от такива водещи международни медии като “Асошиейтед Прес” и “Ню Йорк Таймс”.

Тоест би било целесъобразно да напишем в тази публикация, че Владимир Путин завоюва в Унгария и Сърбия, а по-късно ще се заеме за работа. И това няма да е съветска агитация, както някой може да си намерения, а западна.

В реалност, несъмнено, всичко е доста по-сложно. Писали сме какво доближава Орбан до Русия, само че общността на икономическите ползи – и общността на враговете са повече от задоволителни.

Коментирайки своя успех, унгарският министър председател сподели:

„ Ще помним тази победа до края на живота си, тъй като трябваше да се борим с голям брой съперници: локалната левица, интернационалната левица, бюрократите на Брюксел, всички пари и институции на империята на Сорос, интернационалните медии, а също и украинския президент “.

Всъщност в последните дни на акцията Владимир Зеленски стартира открита офанзива против Орбан, намеквайки, че при него Унгария се е трансформирала в „ петата колона “ на Москва в Европейския съюз (очевидно някой от неговия кръг допуска, че унгарците всеобщо имат извънредно неприятно отношение към въздействието на Москва). Никой не му е дърпал езика, тъй че в този момент случилото се в Унгария е персонално негово проваляне.

В отговор на лудориите на Киев унгарското външно министерство съобщи, че представители на опозицията координират дейностите си с украинските управляващи, което демонстрира желание да повлияе на резултата от изборите.

Ако е повлиял в последна сметка, то в интерес на Орбан. Но като цяло в унгарците надви националният нарцисизъм. Те гласоподаваха за непоколебим неутралитет в спора за Украйна. За отхвърли на приемане на Киев в НАТО (Будапеща от няколко години блокира работата на Съвета Украйна-НАТО, настоявайки за връщане на унгарските учебни заведения в Закарпатието). За доставката на оръжие за нея (Орбан настоя, че това може да навреди на унгарците от същото Закарпатие). За безучастие в икономическата война с Русия и ембаргото върху съветската енергийни носители.

Това е и избор в интерес на примата на характерните маджарски полезности над „ общозападните “ и „ черна точка “ за европейските чиновници.

Последните обаче може да се утешат с обстоятелството, че инициираният от Орбан референдум за цялостна възбрана на ЛГБТ-пропагандата в учебните заведения всъщност се провали – в него взеха присъединяване по-малко от половината гласоподаватели, макар, че изборната интензивност на изборите беше към 70% (преди този въпрос провокира спор сред ФИДЕС и Брюксел, тъй че унгарците, става известно, взеха неутралитет по този въпрос).

Малко по-различна атмосфера в Сърбия. Вучич към този момент сподели, че вижда резултатите от гласуването като поддръжка за своята политика на седене на два стола или, както той се изрази, присъединение към Европейския съюз (бедната страна към момента разпорежда очакванията си за добре сит живот с това ) като по едно и също време поддържа връзки с „ обичайни другари “, т.е. с Русия, само че също и с Китай, който продължава да усилва въздействието си на Балканите.

В такава дефиниция може да се откри причина за ревнивост – Вучич можеше да назова Русия „ по име “, само че на президента на Сърбия би трябвало да се отдаде дължимото: в този момент той съвсем всеки ден приказва за значимостта на сръбско-руските връзки и устоя на невиждан напън от Европейски Съюз през последния месец и половина и на Съединени американски щати, откъдето упорстват „ намерено да се отдалечи от Русия “. Вучич се държи - и болшинството от проруските сърби оцениха това.

Все отново би трябвало да се има поради, че успеха на „ пропутинските приятели в две страни от Европа “ (ще използваме дефиниция в духа на “Ню Йорк Таймс”) в сръбския случай въпреки всичко не е дефинитивна.

Ако основният противник на Орбан и претендент за министър-председател от опозиционната коалиция, Петер Марки-Зай (между другото, много закостенял политик) призна провалянето и прикани поддръжниците си „ да се успокоят, да се приберат у дома, да се обичат и да спят задоволително, ” тогава пъстрата съпротива в Сърбия може да упрекна Вучич във имитация на избори и да провежда нещо като Майдан в Белград – това е изцяло обичайната тактичност освен от позиция на „ брюкселския наръчник”, само че и от позиция на открития ред в страната.

Опозицията се пробва да разгласи „ улична война “ на Вучич през последните няколко години, като повече или по-малко постоянно събира доста впечатляващи митинги, където рафинирани либерали съжителстват с упорити русофилски националисти.

Подобен опит не е изключен и в този момент. Но в случай че това се случи, това ще се трансформира в митинг не против „ пропутинската политика “, каквото и да приказват в Брюксел, а персонално против Вучич, към който през годините на неговия мандат се натрупаха въпроси и от западняци, и от патриоти, в това число в действителност за честността на изборите, само че отвън подтекста на връзките с Москва.

Ако възприемаме всичко случило се като плебисцит по въпроса за „ Отменянето на Русия “ (а международните медии, европейските бюрократи и президентът на Украйна предложиха да се схване по този начин), то унгарците и сърбите, по силата на изборния календар, първи се изрекоха. И споделиха едно твърдо " не ".

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР