Проповедите на омразата на Доналд Тръмп стават още по-интензивни и

...
Проповедите на омразата на Доналд Тръмп стават още по-интензивни и
Коментари Харесай

Доналд Тръмп мечтае за американски Четвърти райх - и той не се шегува

Проповедите на омразата на Доналд Тръмп стават още по-интензивни и възпламеними. Докато се доближава от ден на ден до откритото цитиране на Адолф Хитлер и другите фашисти от 20-ти век, държанието му е явно съзнателно и стратегическо.

Тръмп обществено се възхищава и възхвалява тираните и демагозите и ги преглежда като модели за подражателство. Ако се върне на власт през 2025 година, той има намерение да създаде американски Четвърти райх. Помислете за изявленията, интервютата и изявленията в обществените медии на Тръмп през последните няколко седмици.

На протест в Хиалеа, Флорида, предходната сряда, Тръмп нарисува картина на адска (предимно бяла) Америка, залята от серийни убийци и други човешки чудовища от непознати (и най-вече небели) страни, настоявайки, че единствено той може да избави (бяла) Америка от гибелта и болестта, породени от демократите и „ левите “.

„ Някой да е чувал за Ханибал Лектър? " – попита Тръмп тълпата. „ Той беше добър човек. Но това е, което навлиза в страната ни сега. “

Джон Хендриксън от Atlantic продължава оттова:

Лидерът на Републиканската партия — и много евентуално номинираният за републиканската партия за 2024 година - беше в продължителна дума за психиатрични заведения, затвори и, в случай че употребявам израза му, „ празни лудници “. Говорейки пред хиляди твърдоглави поддръжници на протест в Южна Флорида, Тръмп се оплака, че при президента Джо Байдън Съединените щати са се трансформирали в „ сметището на света “. Това, че повърхностно беше възхвалил един от най-скандалните серийни убийци психопати в историята на киното, беше единствено в профил, изтрито и забравено.

Това беше антиутопична, на моменти готическа тирада. Той дрънчеше близо 90 минути. Тръмп атакува „ лъжците и пиявиците “, които „ изсмукват живота и кръвта “ от страната. Тези неназовани хора приличаха, само че се различаваха от „ гнилата, корумпирана и тиранична върхушка “ във Вашингтон, окръг Колумбия – място, което Тръмп фамозно презира и на което все пак копнее да се върне.

< p> През последните седем години или години съм гледал доста от речите на Тръмп. Това беше един от най-страшните и най-тревожните, които съм виждал. Беше завладяващо съвсем по същия метод, както да станеш очевидец на последствията от ужасна автомобилна злополука или да гледаш филм на ужасите.

Въпреки че мнозина измежду медиите, специалистите и други професионални наблюдаващи на политиката заобикалят да споделят това, Тръмп тъмната харизма може да бъде мощно завладяваща. Убеден съм, че те също усещат неговата прелест, даже и да го отхвърлят ​​публично.

В петък, в изявление за Univision, Тръмп заплаши, че ще употребява Министерството на правораздаването, с цел да прати политическите си врагове в пандиза: „ Те направиха нещо, което разрешава на идната партия... в случай че инцидентно бъда президент и видя някой, който се оправя добре и ме бие доста зле, споделям: „ Слезте и ги обвинете. “ Те ще излязат от работа. Щяха да отпаднат от изборите. " Тръмп също по този начин отбрани жестоката политика на режима си за делене на фамилиите (и затова системата на концентрационните лагери), която беше ориентирана към милиони кафяви и черни мигранти и бежанци.

Тези проекти за предимство на бялата раса са част от по-голям план за лишаване на поданството по рождено право, позоваване на Закона за извънземните врагове за затваряне или депортиране (или по-лошо) на хипотетичните врагове на режима на Тръмп и потребление на закона по-общо като оръжие да смаже несъгласието и съпротивата.

Миналия уикенд, на Деня на ветераните, Тръмп ескалира заканите си в нацистки жанр, като разгласи, че политическите му врагове са „ паразити “ или човешка отрова, която би трябвало да бъде изчистена от системата. Това стана на протест на MAGA в Ню Хемпшир, а също и в обява в неговата платформа Truth Social:

В чест на нашите велики ветерани в Деня на ветераните, ние ви обещаваме, че ние ще изкореним комунистите, марксистите, фашистите и радикалните леви бандити, които живеят като паразити в рамките на нашата страна, лъжат, крадат и мамят на изборите и ще създадем всичко допустимо, законно или нелегално, с цел да унищожим Америка, и американската фантазия. Заплахата от външни сили е доста по-малко злокобна, рискова и сериозна от опасността от вътрешната страна. Въпреки омразата и гнева на радикалните леви лунатици, които желаят да унищожат страната ни, ние ще НАПРАВИМ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА!

На събитие за набиране на средства в Сан Франциско предишния вторник президентът Байдън се разгласи срещу Антисемитизмът на Тръмп и превъзходството на бялата раса: „ Само през последните няколко дни Тръмп сподели, че в случай че се върне на поста, ще преследва всички тези, които му се опълчват, и ще унищожи това, което той назова... вредителите в Америка – съответна фраза с съответно значение.... Той отразява езика, който сте чували в нацистка Германия през 30-те години. “

В обява в Truth Social, която значително беше подценена от главните медии, Тръмп продължи да приканва нацистки облици, като заплаши да затвори „ радикалните леви зилоти „ врагове “ в „ институция за психологично заболели “:

Побърканият Джак Смит, Андрю Вайсман, Лиза Монако, „ тимът от неудачници и несъответствуващи “ от CREW и всички останали на радикалните леви зилоти и главорези, които са работили нелегално от години, с цел да ме „ смъкват “, ще свършат, заради страданието си от ужасна болест, СИНДРОМ НА ТРЪМП ИЗМЕНЕНИЕ (TDS!), в психиатрична институция досега, в който моят идващият президентски мандат завърши сполучливо. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА!

Обявяването, че враговете на режима и Великия водач са психологично заболели и по-късно затварянето им за „ лекуване “ е нормална процедура в властнически страни.

Какво можеше да се чака, главните новинарски медии и виновната политическа класа дадоха отговор с перформативен потрес и изненада на едноседмичното канализиране на Хитлер и нацизма от Тръмп. Всъщност ненавистното държание и език на Тръмп не са изненада.

Поне през последните седем години (и десетилетия преди това) Тръмп сподели, че е инцидентен антисемит. Съобщава се, че един път е спал с копие от речите на Хитлер в долап до леглото си. Не е съвпадане, че изявените нацисти, последователите на превъзходството на бялата раса и други подстрекатели на ненавист са измежду най-силните поддръжници на Тръмп или че той отхвърля обществено да ги отхвърли или осъди.

Изглежда, че американските медии и политическа класа, и по дифолт всеобщата общност, към този момент са не запомнили, че най-малко от септември Тръмп обществено популяризира тайни теории за това, че е бил „ наръган с нож в гърба “, предполагайки, че страната е „ отровена “ от имигранти и че „ положителните евреи “ би трябвало да го поддържат до момента в който „ неприятните евреи “ ще бъдат осъдени за техните „ изменничества “.

Но главните медии са отегчени от реториката на Тръмп и в този момент значително са се раздвижили. Този безотговорен избор в допълнение възстановява злото на Тръмп и по-голямата неофашистка офанзива против демокрацията и гражданското общество в страната.

Почти необикновено е, че хипотетичният претендент на една от двете институционални политически партии в страната категорично канализира Хитлер и нацисти. Това би трябвало да господства в новините. Стремежите на Тръмп към Четвъртия райх съставляват национално изключително състояние. Но Америка е нездравословно общество, в което всичко това евентуално ще се възстановява като просто тактичност на „ културна война “ или политическа „ поляризация “.

Искате всекидневен обзор на всички вести и мнения, които Salon има да предложи? Абонирайте се за нашия утринен бюлетин, Ускорен курс.

Ако американското неофашистко придвижване на Доналд Тръмп нямаше десетки милиони почитатели, то нямаше да съставлява екзистенциална опасност за демокрацията. Историята е цялостна с образци за „ положителни хора “, които стават способни да вършат ужасни неща на другите, откакто им бъде обещано позволение и са насърчени от фашистки водачи, подправени популисти и демагози.

В книгата си „ Обещай ми, че си Ще се застреляте “, който преглежда всеобщите самоубийства от германци в края на Втората международна война, историкът Флориан Хубер написа:

След като напусна Германския райх през 1933 година, с цел да ръководи Париж в офисите на Daily Express кореспондентът на английския вестник Сефтън Делмър се завръща през 1936 година Той намира хората преобразени. Три години бяха задоволителни, с цел да бъдат подложени на магията на фюрера. „ Те обожаваха твърдото му безмилостно ръководство. Те бяха във екстаз от това, че им се споделя какво да мислят, кого да ненавиждат, по кое време да приветстват. … Той знаеше и знаеше по какъв начин да подтиква техните усеща, копнежи и предубеждения – по какъв начин да трансформира депресията във вдъхновение. Като човек от народа той говореше техния език. Той беше лечителят с религия, който те чакаха. …

Тишина на арената, до момента в който гласът му набъбваше. Той говореше за успеха над предишното, за сегашното и бъдещето, за работата и щастието — и всеки член на публиката като че ли се усещаше по този начин, като че ли се обръщаме персонално към тях.... [Той] трансформира техните неразбираеми, само че неотложни усеща в нещо по-осезаемо. Копнежите и негодуванията на хората бяха изложени пред тях, на обществено място. Най-тайните им мисли към този момент не трябваше да се срамуват; те принадлежаха на всички в залата.

Тръмп има сходна власт над своите MAGA почитатели. Ето описанието на Хендриксън на сцената на митинга на Тръмп във Флорида предходната седмица:

Никой различен претендент няма легиони от почитатели, които да се пекат на слънцето във Флорида с часове, преди портите да се отворят. Никой различен не може да притегли задоволително хора даже да организира рали с подобен мащаб, камо ли да сътвори пътуващо рали-шоу, съпроводено от изскачащи по средата продавачи на тениски, копчета, шапки, изтривалки и коледни орнаменти. Гласоподавателите не се кичат с картонени отрязъци на главата на Крис Кристи.

Много търговци на артикули ми споделиха, че тениските със фотографията на Тръмп са станали най-продаваните им. Някои други тениски носеха лозунги: ултра мага, ултра мага и горделив, отменете ме, митингите на Тръмп имат значение, 4-кратен първенец по обвиняване, супер дупер ултра мага, мамка му Байдън. „ Благодаря ви и искам МАГА ден! “ един продавач извика с наслада. … В часовете преди вечерния хедлайнер това се усещаше по-малко като политическо събитие, а по-скоро като възобновление.

Четвъртият райх на Тръмп няма да бъде тъкмо копие на немския си аналог от съвсем век преди. Вместо това, Четвъртият райх на Тръмп (или този на неговите наследници) ще бъде приспособен, с цел да дава отговор на актуалните културни правила, полезности и институции на Америка. Последният смут към момента се развива, само че опасността и заплахите са доста ясни. Времето на американския народ изтича.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР