Прополисът, наричан още „пчелен клей е смолист продукт, който пчелите

...
Прополисът, наричан още „пчелен клей е смолист продукт, който пчелите
Коментари Харесай

Учени разработиха иновативна водоразтворима форма на прополис

Прополисът, именуван още „ пчелен клей " е лепкав артикул, който пчелите събират от смолите по корите и пъпките на някои дървета. Действието против микроорганизми е една от главните характерности на прополиса, заради това и хората са го употребявали от дълбока античност като лечебно средство. Установено е, че той има широкоспектърна антибактериална интензивност, въпреки и по-слаба от тази на антибиотиците. Има обаче едно значимо преимущество - неспособността на микроорганизмите да развиват резистентност към прополиса. Това качество липсва на мощните модерни антибиотици, само че в последно време добива доста огромно значение по отношение на развиването на резистентност у микроорганизмите към антибиотици. В научната литература има многочислени доказателства, че с изключение на интензивността против вируси, бактерии и гъбички, прополисът има и доста други потребни дейности: противовъзпалително, антитоксидантно, противотуморно, укрепва имунната система, пази черния дроб от отрови, оказва помощ да се преодолеят следствията от радиационно облъчване. В аптеките се оферират разнообразни препарати - на първо място хранителни добавки - които включват в състава си прополис.

Наред с безспорните си потребни качества, прополисът има и един минус, обвързван с приложението му като лекарство - той е на практика неразтворим във вода. Ценните му дейни субстанции добре се разтварят в етилов алкохол и по тази причина всекидневно се ползват алкохолни разтвори (тинктури). Алкохолът в тези тинктури слага основни ограничавания пред потреблението им в редица области на медицината като офталмология, оториноларингология, педиатрия, при бременни или при нетърпимост към алкохол. Слабата водоразтворимост е причина и за ниска биодостъпност и едва асимилиране на лечебните молекули при банкет през устата. Получаването на воден разтвор на прополис, който да съдържа всички негови биологично дейни съставни елементи, е съществено предизвикателство пред химиците.

Представената новаторска разработка е резултат от съдействието на учени от Института по полимери - Българска академия на науките и Института по органична химия с Център по фитохимия - Българска академия на науките. Тя е резултат на обединените достижения в познанието за състава и свойствата на българския прополис и за възстановяване на водоразтворимостта на редица биологично дейни субстанции благодарение на амфифилни съполимери. Специфичното в тази ситуация е, че прополисът съставлява примес от десетки разнообразни съединения, всяко от тях с разнообразни присъщи свойства.

Създадена е напълно водоразтворима форма на прополис благодарение на биосъвместими полиетерни съполимери. Постигнато е разтваряне на всички липофилни биоактивни съставки на прополиса във вода, в неявяване на етилов алкохол или други органични разтворители. Полученият колоиден разтвор е избистрен, с жълтеникав нюанс и присъщ за прополиса мирис. Редица изследвания демонстрираха позитивните страни на новия артикул. Освен, че не съдържа алкохол, водоразтворимият прополис се характеризира с нараснала антиоксидантна интензивност, в съпоставяне със общоприетата клеева смес. Двата колектива записаха в Патентното ведомство на Република България потребен модел „ Състав на водоразтворима форма на тополов прополис ". През 2019 година бе подписан лицензионен контракт с българска компания „ Органик БГ " ЕООД за произвеждане на хранителна добавка, създадена на основата на потребния модел (https://www.lidiq.com). Продуктът получи грамота на Международния панаир Пловдив.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР