Пропастта между много богати и много бедни е очевидна за

...
Пропастта между много богати и много бедни е очевидна за
Коментари Харесай

Румен Христов: Хората отново търсят стабилност, каквато ГЕРБ и СДС можем да осигурим

Пропастта сред доста богати и доста небогати е явна за всички. Наличието на олигарси не беше задачата на Съюз на демократичните сили. Използвам случая да подчертая, че не познавам “сини олигарси ”. Очевидно Българска комунистическа партия си свърши съвършено работата, трансформирайки политическата си власт в икономическа, съобщи Румен Христов в изявление за „ Епицентър “. Автор: Таня Джоева – Г-н Христов, съгласно всички социологически изследвания ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ и за спечелилия на този стадий няма въпросителна. Въпросите стартират оттук насетне. Като наблюдавате акцията, срещате се с гласоподаватели какви са вашите усещания – излиза ли ГЕРБ от изолацията, ще има ли късмет обединението ГЕРБ/СДС да сформира държавно управление? С кои политически сили бихте разговаряли за партньорство? – Няма подозрение, че ще бъдем първа политическа мощ, и то със солидна разлика пред втория. Това се удостоверява и от многото срещи с жители, освен в моя изборен регион, само че и в другите, които навестявам като ръководител на Съюз на демократичните сили.
Уплашени от рецесията и разочаровани от това, което сподели служебният кабинет, хората още веднъж търсят непоклатимост и предвидимост, каквато ние с ГЕРБ можем да им осигурим. По отношение на бъдещото партньорство в 47-о Народно заседание ние ще беседваме с всички политически сили, които гледат на Запад, а не на Изток. Готови сме да водим договаряния с тези обединения, за които приоритет са решенията на злободневните проблеми на хората. На първо място са излизането от здравната рецесия, от рецесията в енергийния бранш и насъбраните проблеми от служебния кабинет, във всички браншове.
Много е значимо също да има бързо и дейно подкрепяне на хората в нужда; на бизнеса и изключително на малкия; на хората със свободни професии; на ангажираните в хотелиерския и ресторантьорския бранш; в туризма. И не на последно място – решение на политическата рецесия, в която, явно, се намираме. Убеден съм, че при предпочитание за реализиране на единодушие по тези тематики би могло да се образува постоянно държавно управление, с по-дълъг небосвод на деяние. – Вие сте лидер в 23-и МИР и имате сериозна конкуренция – Христо Проданов (БСП), Николай Радулов (ИТН), Асен Василев (ПП), Мая Манолова (ИБГНИ). Какво ви отличава от останалите претенденти? Какво оферирате на столичани, което да ги предизвика да гласоподават за Вас и за обединението ГЕРБ/СДС? – Добре е да има конкуренция! Това ни окуражи.
Познавам доста добре проблемите на 23 МИР, тъй като пребивавам в него от 36 години, а като създател на Съюза на демократичните сили в Община Студентска, от първите дни на демокрацията до през днешния ден, вземам участие интензивно в политическия живот в страната. Вярвам, че преобладаващата част от живеещите в 23 МИР са хора демократи, с дясно мислене и това се удостоверява от резултатите. През всички тези години моят изборен регион постоянно е бил доминиран от представителите на дясната демократична общественост.
Това се видя и от високите резултати за ГЕРБ-СДС за 45-о и 46-о Народно заседание по-рано тази година. Личната поддръжка, която получих посредством преференциите, ме удовлетворява и окуражи. Използвам случая още един път да благодаря за гласуваното ми доверие, както персонално на мен, по този начин и на ГЕРБ-СДС. По време на срещите ми с хората от 23 МИР означавам, че сме облагодетелствани, за това, че кварталите ни граничат с планини, само че все пак има какво още да се направи за по-чист въздух. Моето мнение е, че би трябвало да се работи в посока на рекомендациите, заложени още в първия градоустройствен проект на столицата, предусещащ така наречен “Стратегия на зелените клинове ”, които да обезпечават чист въздух за софиянци. Този проект, признат с Наредба Закон от Народното събрание на 12 април 1938 година, и през днешния ден звучи настоящо. – Какво ви разделя с „ Демократична България “, които също са десни, а ДСБ е и член на Европейската национална партия? ЕНП вършат ли опити да сближат позициите ви? – Аз направих всичко допустимо да бъдем в коалиция с Демократична България. Това беше заложено и в платформата ми, когато завоювах председателския пост в Съюз на демократичните сили. Но, повярвайте ми, че не аз и не Съюзът на демократичните сили сме повода да не сме дружно. Истината е, че Да, България и ДСБ избраха за собствен сътрудник Зелените, а не Сините.
Въпреки натрупалото се съмнение сред тях и нас, мисля, че могат да се намерят допирни точки за взаимна работа в бъдещия Парламент. Що се отнася до ЕНП, да, те поддържат съдействието на десните обединения и опциите за бъдещо взаимно ръководство. – Дясното продължава да е съвременно в България, като всяка нововъзникваща политическа мощ бърза да се самоопредели като дясна. За първи път имаме нов политически план – „ Продължаваме промяната “, който търси трети път – лява политика с десни принадлежности. Възможно ли е да бъде реализирано това? – Дясното е съвременно, тъй като е по-ефективно. То е нужно изключително за стопански системи, които би трябвало да догонват развитите. Истината е, че обществени страни са богатите страни. И в този смисъл ние имаме потребност от десни политики, които да ускорят икономическия напредък, да доведат до увеличение на Брутния вътрешен артикул, да подобрят благосъстоянието на хората, а през преразпределение да подкрепят обществените пластове, които имат потребност от това.
Като десен политик, в никакъв случай не съм забравял, че ние сме солидарно общество и изискуем поддръжка на тези, които не могат да се оправят сами.
Но нали си даваме сметка, че поддръжката, която може да бъде заделена за републиканския бюджет от Брутният вътрешен продукт, при размер от 130 милиарда лв. е една и напълно друга би била, в случай че Брутният вътрешен продукт е 260 милиарда лв., да вземем за пример. С други думи, всичко, което желаеме във връзка с пенсии, приходи, обществено подкрепяне, просвета, обучение, може да бъде реализирано единствено с интензивен стопански напредък, както предлагаме ние от ГЕРБ-СДС и което е потвърдено, че се обезпечава посредством десни политики. – Социалното неравноправие в България след 30 години преход е доста високо. Как дясна партия като Съюз на демократичните сили предлага да се оправим с този нарастващ проблем? – За страдание, България, за тези 30 години не съумя да построи междинната класа, която е гръбнакът на стопански развитите страни. Пропастта сред доста богати и доста небогати е явна за всички. Наличието на олигарси не беше задачата на Съюза на демократичните сили. Използвам случая да подчертая, че не познавам “Сини олигарси ”. Очевидно Българска комунистическа партия си свърши съвършено работата, трансформирайки политическата си власт в икономическа. – Два неуспеха за сформиране на държавно управление имаше дотук, което е невиждано. Защо се стигна до третите избори? Липса на разговор, на общи визии, партиен нарцисизъм? – Вие отговаряте на част от въпроса. Първо, в действителност липсваше разговор. Второ, не се потърсиха и не се откриха общи визии и трето, имаше и партиен нарцисизъм. Не бива да пропущаме и нещо доста значимо, а точно, че и в двата Народното събрание, 45-ия и 46-ия, водещата политическа групировка ГЕРБ-СДС беше изолирана. Когато игнорираш първата политическа мощ, е доста мъчно и по-скоро невероятно да се сформира държавно управление. В новата ни история имаме два кабинета, формирани без присъединяване на първата политическа групировка – държавното управление на Любен Беров, когато първата политическа мощ Съюз на демократичните сили беше изключена, и държавното управление на Пламен Орешарски, при което пък беше изолирана ГЕРБ, като първа политическа групировка.
Формулата за сформиране на такива кабинети е по-скоро на математическа, а не на идеологическа основа. Тези две държавни управления не бяха потребни за България, не свършиха нищо градивно и се оказаха с къс небосвод. В изискванията, в които се намира България през днешния ден, имаме потребност от постоянно държавно управление, с ясна политическа поддръжка и по-дълъг интервал на деяние. Възможностите в новия парламент, съгласно мен, са две – дясно-центристко ръководство, с присъединяване на ГЕРБ-СДС и ляво-центристко с Българска социалистическа партия. Очевидно е, че без присъединяване на една от двете обединения държавно управление няма да може да бъде образувано. Дали България ще продължи с дясно или ляво държавно управление е в ръцете на партиите в 47-ия Парламент. – Какви са вашите упования за президентската конкуренция, като следите акциите на главните претенденти? Президентът Радев има огромна преднина. Възможно ли е тя да бъде преодоляна на втори тур? Какви са приликите и разликите с президентските избори през 2001 година, когато синият претендент Петър Стоянов бе апетитен за любимец, само че загуби на балотажа? – Помним президентската акция през 2001 година и помним също, че синият претендент Петър Стоянов влезе в конкуренцията със 78% утвърждение. Нямаме време да проучваме в този момент за какво се стигна до тези резултати, само че победител тогава стана господин Първанов.
Сега, при 47% за посочения като любимец настоящ президент, задачата на проф. Герджиков е още по-лесна, изключително като прибавим към това и отхвърли на президента да взе участие в диспути. – Как коментирате изказванията, че ГЕРБ имат единствено потребност от марката Съюз на демократичните сили, т.е. от загатна за огромната синя концепция и какво стана с тази концепция за гигантска смяна? Някои ще кажат постигнахме главните цели – членуваме в НАТО, в Европейски Съюз, други ще отвръщат, че в този момент живеем по-лошо, че очакванията бяха излъгани. Вашето мнение? – Истината е, че смяната се случи и това стана с помощта на Съюза на демократичните сили. Съюз на демократичните сили е партията, която промени България! Не мога да се съглася, че в този момент живеем по-лошо спрямо комунизма, само че изцяло съм склонен, че можехме да живеем и по-добре. Надеждите на хората, които бяха в основата на огромната Синя концепция, не бяха осъществени, както те си го представяха.
Съюзът на демократичните сили, който беше предназначен да реализира всичко това, вместо да продължи в определената вярна посока, се разцепи на доста на брой обединения. Започна братоубийствена война, която докара до днешното положение на достоверната десница. – Основното обръщение на ГЕРБ/СДС е „ По-силни от хаоса! “ Откъде пристигна този безпорядък, за какво българското общество е толкоз разграничено, нападателно, няма доверие във властта и в институциите? И това не е от последните месеци, проблемите се натрупат с години. – Хаосът е явен и аз ще дам единствено един образец – невъзможността да бъде овладяна пандемията. Това е в резултат на неприятното ръководство на опазването на здравето от служебното държавно управление и съответно от министър Кацаров, чиято оставка, ние от Съюз на демократичните сили, поискахме още на 18 юли.
И, да, българското общество е в действителност разграничено.
Не единствено на русофили и русофоби, проевропейци и антиевропейци, на комунисти и антикомунисти, на ваксъри и антиваксъри, само че и на ръководени и ръководещи. Последното ме тормози най-вече. Когато пропастта сред ръководени и ръководещи е толкоз огромна, това е пагубно за обществото. – На финалната права на избори „ две в едно сме “. Очаквате ли още по-голямо изостряне на борбата, компромати, черен пиар? – В една предизборна акция постоянно има подправени вести и черен ПР. Те обаче не са в интерес на своите създатели.
Аз считам, че би трябвало да се обръща по-голямо внимание на посланията на политиците, на политиките, които оферират те и на методите за тяхното реализиране. Да убедят гласоподавателите, че могат да изведат България от рецесията. Много е значимо да бъдем положителни.
Ще се оправим и в този момент! Знаем по какъв начин! Имаме най-хубавите и потвърдени специалисти!
Затова се обръщам към всеки един – идете до изборните урни на 14 ноември и гласувайте. Това е значимо за демокрацията! Колкото повече хора гласоподават, толкоз по-легитимно ще бъде представителството в Парламента.
Гласувайте с № 32!
Пожелавам на всички здраве! Спазвайте противоепидемичните ограничения, пазете себе си и околните си хора, вярвайте на медицината и на тези, които могат да ръководят!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР