Пропагандирането срещу ваксините в условия на пандемия от коронавирус е

...
Пропагандирането срещу ваксините в условия на пандемия от коронавирус е
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Антиваксърството да се инкриминира

Пропагандирането против имунизациите в условия на пандемия от ковид е закононарушение към националната сигурност. Антиваксърското държание би трябвало да бъде инкриминирано. Неимунизираните са опасност за ваксинираните. Без имунизациите в никакъв случай няма да можем да се преборим с ковид.

Това съобщи акад. Богдан Петрунов, един от водещите експерти в региона на имунологията и алергологията в България и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (1993-2010 г.), оповестява БГНЕС.

“Категорично съм за инкриминиране на антиваксърското държание в този съответен случай на пандемията, в която се намираме в този момент. Това не е просто отвращение да се имунизираш. Да пропагандираш против имунизирането е закононарушение към националната сигурност. Дори доста по-сериозно, тъй като главното качество на националната сигурност е човешкото здраве. Ако ние нямаме здраве, няма да можем да изпълняваме главните си публични и трудови задължения”, акцентира акад. Петрунов.

Той означи, че е извънредно значимо да преборим неправилната визия и мантра, че имунизациите са нещо нездравословно.

„ Две достижения на медицината ще останат най-велики – имунизациите и антибиотиците. Ако ние ги нямахме, човечеството нямаше да бъде 7 милиарда, нямаше да бъдем и на половината на това, което сме през днешния ден. Това е истината и всеки човек би трябвало доста добре да го разбере. Очевидно това мъчно се схваща в България, за разлика от целия останал свят “, с мъка установи именитият доктор.

За малко повече от година и половина, откогато живеем в изискванията на пандемия, голямата част от човечеството разбра смисъла на имунизацията.

“Без нея няма да можем да се преборим в никакъв случай с ковид. Сега приказваме за пандемия, т.е. всеобщо разпространяване в целия свят. Целта е с имунизациите да я превърнем в ендемия, т.е. в локално разпространяване в тези страни, където няма огромна имунизация. Там да се задържи вирусът, а останалите страни, където има висок % имунизирани, изцяло умерено да продължат своя живот” като се съблюдават съответните противоепидемични ограничения – носенето на маски, миенето на ръцете, избягването на доста хора на публични места, сподели акад. Петрунов.

Ученият дефинира като „ грамаден въпрос “ насърчаването на имунизацията в България, над който всички си блъскат главите. Той напомни, че спрямо останалите страни по света, при нас процентът на ваксинираните е сред 20-25. По този индикатор сме на последно място в Европа и на едно от последните места в света. В останалите страни този % се движи сред 60 и 80 на 100, а някъде доближава даже 90 на 100. В ОАЕ 97% от популацията е имунизирано.

“Тук незабавно поражда въпросът: ние ли сме най-умните и най-мъдрите в целия свят или има нещо неверно. След като останалият свят схваща смисъла на имунизацията, ние не можем да го разберем. Това е грамаден въпрос, който би трябвало да се възпитава още от детска възраст, от учебно заведение. На децата да им стане ясно какво съставлява имунизацията, какво съставлява инфекциозната болест, какво съставлява имунитетът. Това са все неща, които би трябвало да се учат и непрекъснато да се пропагандират. Непрекъснато водим битка с антиваксърското придвижване, с другите теории и спекулации за увреждане на човешкия организъм, за влияние на някакви други средства върху нас. Това е пагубно за мен. Възпитанието на хората е основното”, акцентира акад. Петрунов.

Той изрази и своето надълбоко отвращение, че в предизборната акция има кандидат-президенти, които публично декларират, че имунизациите са нездравословни.

“Това приказва освен за липса на информация, само че и за ниска просветеност. Дълбоко съм уверен в това и го декларирам изрично и открито”, сподели акад. Петрунов.

По мотив на митовете за имунизацията, той цитира едно гигантско изследване, извършено в Израел и Съединени американски щати. То е направено в интервала от март до август тази година и е оповестено през септември в най-авторитетните научни списания. В него са обхванати 900 хиляди ваксинирани, които са съпоставени с 900 хиляди неимунизирани.

“В това проучване бяха проучени 25 съществени странични прояви. От тях 4, които са най-често срещани при имунизацията: миокардит, перикардит, оток на лимфните възли, тромбозиране. Това са четирите съществени странични реакции, които се следят вследствие на имунизацията. Оказа се, че при ваксинираните тези четири прояви са от 4 до 10 пъти по-малко, в сравнение с при тези, които не са се имунизирали, само че са се разболели. Т.е. страничните реакции нямат никакво съществено значение при имунизацията. Това са празни, несериозни и недоказани приказки, които за жалост се приемат”, безапелационен е акад. Петрунов.

Той подсети, че казусът не е единствено с боледуването, а с така наречен постковид синдром.

„ Коронавирусът е поливалентно, мултиорганно заболяване, засягащо всички органи и системи, откакто сте го прекарали. Води до увреждания на централната нервна система, бъбреците, сърцето, черния дроб. Това са увреждания, които ние занапред ще изучаваме”, сподели акад. Петрунов.

Според него въвеждането на „ Зелените документи “ е едно доста вярно решение, само че от позиция на реализацията въпросът е по-сложен.

„ Зелените документи “ се ползват в цялостен сват от няколко месеца, ние сме последните, които ги вкарваме в Европа. Въпросът е в реализацията. Как ще се прави контролът на входа на заведенията, театрите, кината и други Кои ще са хората, които ще ревизират? Как ще схванат, че този документ не е подправен или на някой различен? На всеки би трябвало да се желае персонална карта, а тя може да я желае единствено полицията. Представяте ли си тогава какъв брой мъчно осъществима е реализацията на тази концепция, само че е единствената вярна “, съобщи акад. Петрунов.

Има и едно огромно НО, „ Зелените документи “ могат да работят, в случай че имаме висок % ваксинирани. „ Ако има минимум сред 60% и 80% имунизирани, тогава би било елементарно да ограничим останалите 20 или 40% да нямат контакт с публичните заведения. Но ние нямаме различен път, това е решението на казуса “, сподели той.

“Неимунизираните са опасност за ваксинираните. Неимунизираните са рискови, тъй като могат да ви предадат инфекцията. Вижте статистиката: над 90% от тези, които са влезнали в болница, не са ваксинирани. Това е най-голямото доказателство”, безапелационен е акад. Богдан Петрунов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР