Промяната в цените на тока за бита няма. Остава компенсацията

...
Промяната в цените на тока за бита няма. Остава компенсацията
Коментари Харесай

Енергийният министър с подробности за компенсациите за скъпия газ 

Промяната в цените на тока за бита няма. Остава компенсацията за бизнеса, за индустриалните консуматори. Това сподели на конференция в Министерски съвет министърът на енергетиката, съобщи кореспондент на.

В работната група дружно с Министерството на финансите ще разгледаме дали има нужда от обезщетения в тази посока. Същото важи и за университетите, тъй като те по закон са юридически лица. Явно разноските там са по-високи, в сравнение с могат да бъдат поети, съобщи Николов.

Относно "Булгаргаз ", има дълга поредност от събития, обвързвана с ръководството на сдружението. Има ясно отвращение да се следва политиката на КЕВР. Това е, меко казано, необичайно, на фона на рецесията. Цените, които "Булгаргаз " е предложил, са обществени. Може да погледнете и да прецените дали всички запаси, с които страната ни разполага, са отивали в публичен интерес, уточни енергийният министър.

В отговор на въпрос Николов разясни, че обезщетенията за природен газ са включени в програмата до януари. Компенсацията е структурирана по този начин, че да се компенсират разноските на битови консуматори до 30%. Причината да не се включват индустриални консуматори е, че България има една от най-ниските цени на природен газ в района, посочи министърът.

Относно опциите за газификация, това би трябвало да се включва с бързи темпове. За да става това транспарантно и ясно, би трябвало да се върви към диверсификация. Отделно от това планираме ограничения с бизнеса, тъй че да има опция за отсрочено заплащане, сподели още.

Той разяснява и тематиката със прекъсването на уличното осветяване в доста общини в страната с мотив високите сметки за ток.

През електроразпределителните сдружения има данни по какъв начин и къде се употребява. Ако ограниченията за енергийна успеваемост, не би трябвало уличното осветяване през нощта да е основна част от бюджета на дадена община. Да се употребява това едно обитаемо място да стои на мрачно, с цел да могат да се изискват спомагателни пари, е необичайно. Не мисля, че уличното осветяване е нещото, което ще събори или ще резервира бюджета на една община, съобщи Николов.

Министърът на енергетиката заяви, че обезщетенията за битовите консуматори на природен газ за месец декември и месец януари ще бъдат отразени във фактурата за месец януари, която ще бъде получена през месец февруари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР