Промяната в цените на такситата тази година е била по-осезаема

...
Промяната в цените на такситата тази година е била по-осезаема
Коментари Харесай

Спас Атанасов: Промяната в цените на такситата е била по-осезаема поради почти 20% инфлация

Промяната в цените на такситата тази година е била по-осезаема заради съвсем 20% инфлация, като нарастването в цените също е към 20%. Това сподели за дневния блок " Добър ден, България “ на  Радио " Фокус “  Спас Атанасов от браншовата камера на таксиметровите водачи и превозвачи, по отношение на цените на такситата в София



" Метанът от два и нещо стигна на седем и нещо и се наложи доста от водачите не доста, ами значителен %, да си сменят метановите уредби с уредби за пропан-бутан, което беше един спомагателен разход. Но и пропан-бутанът също си върви нагоре, бензинът също е поскъпнал ",обясни той.

Според Атанасов това e единствено един от четирите определящи фактора за актуализиране на цените на такситата, като с изключение на горивата въздействат още инфлация, планирана инфлация и минималната работна заплата, която се актуализира също годишно.

" Цените се трансформират един път годишно, защото процедурата е доста тромава и сложна. Поставяли сме го неведнъж този въпрос, че желаеме по-често да си сменяме цените, само че би трябвало да се трансформират закони, а сега знаете в Народното събрание мъчно се прокарват и трансформират закони, по тази причина нашите цени се трансформират един път годишно и то с решение на Столичен общински съвет “, посочи той.

" Повечето компании, които имат диспечерски пунктове, са покрай минималната цена, като има дребна разлика нали по една, две, три стотинки някъде в другите съставни елементи, в това число и за минималната цена. Иначе цените, които е приела Столична община, минималните на километър са 1,21 дневна и 1,39 нощна. Максималната е 2,05 дневна и 2,51 нощна “, добави още гостът.

Според него съвсем няма компании, които да стартират от оптималната цена, а по-скоро съществуват компании, които разрешават водачът самичък да избира цената си. Така тези, които работят с оптималната цена са единици, като множеството се стараят да имат цени, сходни на огромните компании с диспечерски пунктове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР