Промяната в цената на екотаксите за автомобилите е една от

...
Промяната в цената на екотаксите за автомобилите е една от
Коментари Харесай

За да е по-чист въздухът, за старите коли ще се плащат по-високи екотакси

Промяната в цената на екотаксите за колите е една от ограниченията, които планува страната, като част от методите за справяне с мръсния въздух . Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ненов Димов в ефира на Българска национална телевизия.
За първи път се повдига тематиката за мръсния въздух на толкоз високо равнище. Това е проблем, който е доста сериозен за Европейският съюз. Това е проблем с качеството на живот, проблем на благосъстоянието. Един от главните проблеми е транспорт на прахуляк от пустините на Северна Африка. Като цяло е ясно, че това е проблем на Европа, разяснява министърът. Трябва да се вземат ограничения на национално и локално равнище. Трябва да се лишим от някои свои улеснения, тъй като жителят е този, който е пострадал от мръсния въздух, разясни Нено Димов.
По отношение на автомобилния парк, който в България е извънредно стар, министърът сподели, че когато приказваме за облекчение, ще бъде прегледана смяна на екотаксите. За новите коли се чака тя да бъде понижена, а за по-старите тя ще бъде увеличена. Ще бъдат обхванати транспортни средства, които до този миг не са обхванати. Това е една от първите поръчки, чисто стопански. Ще бъдат освободени от екотакса електрическите автомобили. Ще има доста повишени условия към техническия обзор на старите коли и от позиция на опазването на околната среда . Това, което към този момент е в България, е доста мъчно да бъде изведено, само че ключът е в контрола, стана ясно още от думите на министър Димов. Следващата стъпка е в цялата страна да стане допустимо на първа регистрация да не се позволяват коли, които механически не дават отговор на условията . Това са главните линии върху който се върви.
Идеята на екостикерите е да дават информация за евростандартите на колата, като те би трябвало да бъдат задоволително различими. През тези стикери ще има единна система, която страната дава на локалната власт, изясни министърът на околната среда и водите.
Нено Димов още един път означи, че битовото отопление е най-големият проблем за замърсяването на въздуха . Продължаваме да имаме цел за идващия отоплителен сезон да имаме условия към твърдите горива за количеството на сяра и пепел в тях. Според министъра това е елементарно от законодателна позиция, въпросът е в контрола. Освен това отоплителните тела като печки ще би трябвало да дават отговор на избран екодизайн. Най-бавният развой обаче е смяната на нашето схващане, уверен е Ненов Димов.

Гледаме какви стремежи имат локалните общности. Те би трябвало да имат оптимално право да решат по какъв начин да разполагат с ресурса, който имат. Това са напълно естествени способи на предоставяне на локалните общности на тежести при взимане на решенията. Изваждането на плажа болата и прехвърлянето му към локалната власт ще бъде гледано от съответните експертни препоръки, сподели екоминистърът по отношение на бъдещето на плажа Болата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР