Промяната в БСП ще се случи, ако партията иска да

...
Промяната в БСП ще се случи, ако партията иска да
Коментари Харесай

Петър Витанов: Промяната в БСП е неизбежна и социалистите не трябва да се отчайват |

Промяната в Българска социалистическа партия ще се случи, в случай че партията желае да върне преобладаващата се роля. В момента България се намира в сложна външно-политическа обстановка, само че не би трябвало да се трансформира във фронтова страна.

Това сподели в коментар по настоящи тематики евродепутатът Петър Витанов в изявление за „ Дарик радио “.

„ За Конгреса ще кажа единствено една дума, с цел да запазя достолепието на всички участници, и тази дума е „ неточност “, сподели Петър Витанов. 

„ Големият въпрос е дали Българска социалистическа партия може да отстоява своите полезности и моят отговор е – да. Трябва да се направи опит да се промени партията и битката продължава от вътрешната страна. Искам да се обърна към всички, които се усещат разочаровани и обезверени, да не се отчайват. Българска социалистическа партия ще има напълно скоро потребност от избавление и в него би трябвало да вземат участие всички леви хора. Няма по какъв начин да се откажем по този начин с лека ръка от партията “, сподели Петър Витанов.
„ Българска социалистическа партия ще бъде припозната от младежите, в случай че приказва на техния език и слага на дневен ред проблемите им. Защото в Европа не се занимаваме с дължината на краставиците, каквото мнение битува, а със стотици значими тематики, които дефинират метода на живот – стопанска система, превоз, екология, опазване на здравето. И макар всички компликации, Европейският съюз продължава да е най-хубавото място за живеене “, счита евродепутатът.
„ Трябва да приказваме за минимална работна заплата, в епидемията от Ковид-19 имаме две години свръхексплоатация на труда, употреба на бедните, увеличаващо се домашно принуждение. Забравихме битката за пълноправие, говорейки за Истанбулската спогодба. Трябва да си зададем и въпроса кой ще заплати сметката за Зелената договорка, дали служащите или огромните корпорации. Това са все тематики, които ще рефлектират върху живота ни “, сподели Витанов.

„ Българска социалистическа партия не може да агонизира, смяната би трябвало да се случи в самата партия “, добави още той.

Петър Витанов предвижда, че в случай че в партията не настъпят промени, този път тя няма да е в положение да „ запуши нов ляв план “, както се е случвало доста пъти до момента. „ И тук даже няма да има потребност от някакво политическо генно инженерство “, счита Витанов.
„ Лявото не е в мъка. Вижте какво става в Германия, в Италия, Португалия, Испания, Дания, Швеция. След тези две години рецесия, хората схванаха, че страната има основна роля в стопанската система. И ние би трябвало да сме там, при модерните европейски партии, които ръководят “, сподели още депутатът от групата на социалистите. 



Петър Витанов разяснява и напрежението сред Русия и НАТО. 
„ Безпрецедентно е напрежението във външно-политически проект, което имаме сега. Европа се оказва в окото на бурята в един огромен спор сред НАТО и Русия. Опасявам се да не се трансформира в пленник на тези огромни геополитически ползи “, сподели социалистът.
„ Има разнообразни сюжети, какво може да се случи – от това да нямаме доставки на природен газ, което значи прекъсване на стопанската система, до това да станем сцена на военни дейности. Аз се надявам да не се стигне до такава степен. Но е значимо Европа да бъде по-самостоятелна и да може да реализира независима отбранителна политика. Важно е също по този начин да има промяна на метода, по който се взимат решения в отбранителната политика и даже общи въоръжени сили, които да подсигуряват самостоятелност на Европейски Съюз “, разяснява още той.
Според него България не би трябвало да е фронтова страна, теза, която се пази и от военния министър Стефан Янев и от министър-председателя Кирил Петков.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР