Промяната с новото име на Македония не бива да се

...
Промяната с новото име на Македония не бива да се
Коментари Харесай

Историкът проф. Ангел Димитров: Критичната маса от хора в Македония ще приеме новото име

Промяната с новото име на Македония не трябва да се драматизира толкоз, тъй като не е значимо толкоз самото име, колкото влаганото в него наличие. Това сподели в изявление за предаването " Събота 150 " първият български дипломат в Скопие проф. Ангел Димитров. Той е и член на екипа от български историци, които би трябвало да работят с македонските им сътрудници в взаимната българо-македонска комисия според контракта за другарство и добросъседство от август предходната година. 
" Трябва по-спокойно, само че доста деликатно да подхождаме към новата обстановка и да разделим това, което може да основава опасения от това, което смяната ще донесе като плюсове, като изгоди и за района, и в един по-широк европейски и евроатлантически подтекст ", акцентира проф. Димитров. Той не изключи осъществяването на корекции и допълнения към контракта сред България и Македония за другарство и добросъседство поради новото име.

Запитан уравновесен ли е резултатът от този контракт и кой печели повече проф. Ангел Димитров уточни:

" За националистите и в двете страни салдото е нарушен постоянно в интерес на другия. Гърция печели доста, макар недоволството на тези елементи от гръцкото общество, които не позволяват изобщо използването на думата Македония от дребния северен комшия, както се споделя, само че печели едно премахване на претенциите към античността. Печели също по този начин едно одобряване на границата. Печели правото си да желае промени в конституцията. Печели нещо, което е доста значимо в този контракт, тъй като той в последна сметка - и ние би трябвало да си даваме сметка по тази причина - е подготвян 25 години - всичко това се натрупва като резултат, и си е извоювала правото договорът да бъде постоянен. Той да бъде, както се споделя, контракт за безконечни времена. Знаем, че по-крайните, националистически настроени елементи от обществото в Република Македония, изключително тези, които одобриха, вживяха се в съществуването на някаква дълбока връзка с античността, не желаят да одобряват никаква смяна. Всъщност това беше и олицетворено от държанието на президента Иванов и на ВМРО-ДПМНЕ, само че за Република Македония това също може да бъде един доста позитивен компромис и това е отварянето на пътя към Европейския съюз и НАТО. "

В коментар по въпроса дали този път здравият разсъдък на двата народа ще надделее над културата на омразата и опълчването Димитров означи:

" Въпреки всичко аз считам, че сериозната маса хора, изключително в Република Македония, би приела смяната. Надявам се това да се случи и в Гърция, тъй като в последна сметка подписването на този контракт, който има мощна интернационална поддръжка - както виждате, най-известни имена се ангажираха да изразят поддръжката си за това, което се случва в работата на двамата министър председатели и на двамата министри на външните работи (не би трябвало да оставим настрани тази по-невидима част от работата, която те вършат) - може да докара до един резултат, който да внесе чувство за по-добро бъдеще и по-голямо успокоение в района. "

Гърция в профил огромна част от проблемите с този контракт, които имаше в връзките с Република Македония, и ненапълно ги трансферира малко на север, разясни още проф. Димитров:
" Защото отказвайки се от претенциите за бездънен древен корен в Скопие, се връщат към една изначална, само че не напълно естествена от наша позиция интерпретация на предишното за славянското начало, само че обособено постоянно със независим живот. Което исторически е много неприятно за нас, защото с изключение на, че е недоказуемо и претенциозно, носи в себе си опция за някакъв различен тип искания - искания, които сме виждали дълги години от съществуването на днешната Република Македония като югославска република. "
Ангел Димитров обърна внимание и върху символиката на мястото, където се чака да бъде подписан документът:

" Това значи, че се прави един поклон точно към тази рекламация за личен живот в предишното, едно връщане към символиката, която носи Преспа, която носи островът " Свети Ахил ", която носи връзката с българския държател, българският цар Самуил... "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР