Промяната на преамбюла на конституцията е гаранция за начало на

...
Промяната на преамбюла на конституцията е гаранция за начало на
Коментари Харесай

Посланик Дирк Ян Коп: Най-популярният политик в РСМ е Владимир Путин, очернянето на ЕС расте

Промяната на преамбюла на конституцията е гаранция за начало на новата фаза от преговорния развой на Северна Македония с Европейски Съюз, увери холандският дипломат в страната Дирк Ян Коп в изявление за Радио Свободна Европа.

Той остро разкритикува обстановката в правосъдната система, битката с корупцията в РСМ и неприятните резултати при провеждането на промените, като подчертава на следствията за европейската интеграция на Македония.

" Новата фаза на договаряния ще стартира, когато Северна Македония промени преамбюла на конституцията, с цел да включи българската общественост, дружно със седемте етнически общности, които към този момент са упоменати в конституцията. В заключенията на Съвета през юли предходната година ясно се показва, че незабавно щом Северна Македония одобри конституционните промени, втората фаза ще стартира неотложно и без друго политическо решение ", сподели той.

По думите опозицията в РСМ в лицето на ВМРО-ДПМНЕ няма проблем със наличието на френското съглашение. Според него отводът им да поддържат конституционните промени няма нищо общо с България.

" Някои хора от ВМРО-ДПМНЕ споделят, че ще договорят по-добра договорка. Това са нелепости. Няма по-добра договорка от тази. Това е безусловно най-хубавото съглашение, което Северна Македония може да получи ", сподели посланикът.

На въпрос дали счита, че България ще наложи ново несъгласие на РСМ, дипломат Коп сподели: " Няма ново несъгласие. Ако се промени преамбюлът на конституцията, тогава втората фаза на договарянията е автоматизирана и не може да има несъгласие. Но не това е значимо. Страната би трябвало да приключи промените. И това е единственият метод да влезе в Съюза. Процесът на скрининг ще покаже какви промени би трябвало да се създадат и в последна сметка това е доста по-важно от позицията на България ".

По думите на посланика това е двустранно съглашение сред Северна Македония и България, Нидерландия не е част от него и като такава няма интерес от него.

" Но има опция това да се трансформира в самобитно опрощение за недовършване на промените, да отклони вниманието, тъй че да не се довършат в действителност значимите неща ", акцентира той.

Той не вижда прогрес в битката с корупцията в страната, в противен случай, съгласно него нещата се утежняват.

" Навсякъде има корупция, спор на ползи, въздействие върху неправителствения бранш, непотизъм, клиентелизъм, а рекомендациите на омбудсмана не се съблюдават от никого, нито от държавното управление, нито от прокуратурата. Корупцията е положение на духа. Тя е на всички места. Тя е част от манталитета и би трябвало да се промени в този момент, тъй като в случай че желаете да сте в Съюза, това положение на духа и политическата воля дружно с безнаказаността, която го съпровожда, би трябвало да се промени неотложно. В противоположен случай желанието да сте част от Европейски Съюз през 2023 година ще бъде заблуда ", сподели посланикът.

" Последните изследвания в страната демонстрират, че най-популярният политик в страната е Владимир Путин, индивидът, предизвикал гибелта и страданията на десетки хиляди украински дами и деца. Най-популярният политик в Северна Македония! Интересен въпрос, за какво? ", зададе реторичен въпрос дипломат Коп.

Според него отговорът е в " очернянето " на Европейски Съюз в Северна Македония.

" Колкото повече " рисувате " Европейски Съюз в черно, толкоз повече ще пораства известността на хора като Путин. Мисля, че всички политици тук, политическото управление, подкрепяно от някои медии и огромна част от неправителствения бранш, упрекват Европейски Съюз за всичко. След десетилетия огромна поддръжка, нужните промени още не са осъществени. Вместо това обвинявате Европейски Съюз, че ви кара да чакате прекомерно дълго. Не е по този начин ", безапелационен е посланикът.

" През миналите години направихме всичко, с цел да помогнем на Северна Македония да влезе в Европейски Съюз. И в допълнение към тази голяма поддръжка може би е добре да напомним, че нашите данъкоплатци заплатиха за вашите ваксини против Covid, нашите данъкоплатци заплатиха 200 милиона евро, които ръководителят на Съюза Урсула фон дер Лайен даде на държавното управление, с цел да се оправи с високата инфлация и високите цени на силата. И по тази причина е доста необичайно, че наклонността да се упреква Европейски Съюз става все по-шумна. И усещането е, че някак тази страна не се пробва да вземе ориста си в свои ръце. И е доста елементарно да обвинявате някой различен ", приключи изявлението за РСЕ дипломат Дирк Ян Коп.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР